Magyar Ügyvéd Blog

Borsodi időközi voksolás: mutyizás helyett előválasztás

2020. július 31. - Magyar Ügyvéd

ke_pernyo_foto_2020-07-31_21_27_42.pngMost már tény, hogy október 11-én a Borsod megyei 6. számú választókerületben időközi országgyűlési választást tartanak. A tét nem kisebb, mint hogy egy egységesen fellépő ellenzék képes-e a Fidesz kétharmados parlamenti többségének megtörésére. Ha a kormányoldal veszít, attól persze külső támogatással még marad a minősített többség, de amennyiben sikerül elvenni ezt a mandátumot a NER-től, annak fontos üzenete lenne 2022-re is.

Lejárt az ellenzéki oldalon a mutyizás, a játszmázás, az egymásra mutogatás ideje: véget kell vetni az acsarkodásnak, s háttérbe kell szorítani a személyes és pártpolitikai érdekeket is. Az idő ugyanis sürget, hiszen a Borsod megyei 6. számú egyéni országgyűlési választókerületben, tehát Tiszaújváros-Szerencs térségében október 11-én meg kell választani a tragikus körülmények között elhunyt fideszes képviselő utódát. (Minderről bővebben is olvashatnak a hvg.hu oldalán, a bejegyzést teljes terjedelmében pedig itt érhetik el.)

Ez újabb vízválasztó lehet az ellenzéki erők összefogásában, hiszen széleskörű együttműködés esetén van esély a Nemzeti Együttműködés Rendszerének megtörésére. Ha sikerrel járnak, elvehetik a kormánypártoktól a kétharmadot. Igaz persze, hogy ez inkább csak szimbolikus jelentőséggel bír, hiszen a német kisebbségi önkormányzat parlamenti képviselője és a Jobbikból kiugrott Mi Hazánk továbbra is biztosíthatja a minősített többséget.

De most igazából nem is ez az érdekes, mert ennél sokkal fontosabb, hogy képesek-e az ellenzéki erők éles helyzetben is összefogni legalább egy időközi parlamenti választáson. Igaz, csak kivételesen, de volt már erre példa: Veszprémben a 2015 elején tartott ugyancsak időközi választáson a széleskörű együttműködés eredményeként sikerült elvenni a kétharmadot a Fidesztől.

A 2018-as választások előtt az ellenzéki erők viszont addig huzakodtak, hogy a kormányoldalt ismét minősített többséghez segítették. Ideje, hogy a NER ellenfelei összekapják magukat, és felismerjék: egyedül nem, csak közösen megy. Be kell látniuk, hogy egyetlen közös jelölt legalább jelképesen elveheti a Fidesztől a kétharmadot.

ke_pernyo_foto_2020-07-31_21_44_10.png

A közös fellépés leghatékonyabb útja pedig az előválasztás! Ennek előnyei:

- a polgárokat bevonják a jelöltek kiválasztásának folyamatába, és nem zárt szobákban döntenek a pártok;

- a szavazók azt érzékelhetik, hogy meghatározó részesei a választási eljárásnak;

- az egész folyamat tematizálja a közbeszédet, és az ellenzék nem a kormánypropaganda után kullog;

- az előválasztás legitimálja a jelölteket, akik mögé a vesztesek is beállnak;

- mindez mozgósíthatja a potenciális szavazókat, akik úgy érezhetik, hogy a saját emberükre voksolhatnak.

Október 11-ig rémisztően kevés az idő, de arra talán elég, hogy az ellenzék összeszedje magát, és megmutassa: mindenki képes felülemelkedni a saját szempontjain, ha a jogállamiságot sárba tipró NER leváltása a cél. Ezért igen gyorsan meg kell találni azt a konszenzusos közös jelöltet – nem feltétlenül valamely párt tagját –, aki hiteles személyiségként képes maga mögé állítani a térség polgárait.

Az ilyen jelölt kiválasztására kétségkívül az előválasztás a legjobb megoldás. A Civil Választási Bizottság – amely sikerrel vizsgázott a főpolgármester-választás és a IX. kerületi polgármester-választás idején – Borsodban is kész lebonyolítani az előválasztást, és hitelesíteni annak eredményét.

Az óra ketyeg, az idő fogy, ezért az ellenzéki oldalon mindenkinek gyorsan kellene döntenie, mi történjék a borsodi időközi választáson. Nincs mutyizás, csak gyors és hatékony közös fellépés. Ez történelmi lehetőség is, és ha nincs együttműködés, garantálható a bukás. Amennyiben viszont nyernek, az jó főpróbája lehet a 2022-es parlamenti választásoknak. Ne szalasszák el ezt a lehetőséget!

(Fotók: Mérce / budapesti főpolgármester-jelöltek előválasztása.)

A bejegyzés trackback címe:

https://magyarugyved.blog.hu/api/trackback/id/tr4416098088

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása