Magyar Ügyvéd Blog

Lehet központi utasításra támadni az ellenzéket, de mi ütésállók vagyunk

2021. május 06. - Magyar Ügyvéd

ke_pernyo_foto_2021-05-06_8_23_33.pngAz ellenoldal felemel minket, ha a fiamat vagy engem támad, ami inkább inspirál, adott esetben kacajra fakaszt, s állunk elébe minden karaktergyilkos kísérletnek – nyilatkoztam a Klubrádióban szerdán. Deutsch Tamás fideszes EP-képviselő szerint elfogadhatatlan ugyanis, hogy a magyar jogállamisági jelentés sorsa egy „baloldali aktivista” kezében van.

A Fidesz európai parlamenti képviselői levélben fordultak az Európai Bizottsághoz, mert álláspontjuk szerint a bizottság Magyar Gábor személyében egy „virtigli baloldali politikai aktivistát” nevezett ki a Magyarországgal foglalkozó idei jogállamisági jelentést előkészítő delegáció kapcsolattartójának – közölte Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti delegációjának vezetője szerdán. Egyebek mellett erről is kérdezett szerdán Bolgár György a Klubrádió Megbeszéljük című műsorában.

Deutsch szerint „Magyar Gáborral nem az a probléma, hogy Magyar György ismert baloldali ügyvéd-politikus fiáról van szó. A kinevezés attól botrányos, hogy Magyar Gábor nem egy független uniós tisztviselő”. Hanem kicsoda? – tehetném fel a kérdést. A fideszes képviselő felvetése azért is blődség – mondtam az adásban –, mert bárki, akár Deutsch Tamás is megpályázhatta volna azt a bizottsági állást, amelyet 2017-ben a fiam mintegy 130 jelentkező közül nyert el.

Kétségtelen, hogy Magyar Gábor a blogoldalamon 2017 októberében világossá tette, miért távozik a hazai közéletből, és miért mond le az ügyvédi karrierről. „Úgy éreztem, hogy ügyvédi működésemmel lényegében legitimálok egy olyan rezsimet, amely már nem felel meg az emberi jogokat tiszteletben tartó demokratikus jogállam követelményeinek” – fogalmazott annak idején. Én nem tudtam, és nem is akartam az arra vonatkozó döntését befolyásolni, amely szerint inkább eurokrataként kívánja kívülről segíteni a jogállamiság helyreállítását, miközben azt éreztem, hogy engem is magamra hagyott az ügyvédi irodánkban.

Az érveit azonban elfogadtam. Amennyiben az ellenoldal ezen keres fogást, mindjárt fel is emel minket, és ha a fiamat vagy engem támad, az inkább inspirál, adott esetben meg kacajra fakaszt, s állunk elébe minden karaktergyilkos kísérletnek. Amúgy meg kell jegyeznem: Magyar Gábor nem „virtigli baloldali politikai aktivista”, hanem sokkal inkább rendszerkritikus független gondolkodó, aki határozott véleményt fogalmazott meg a NER működése kapcsán. Akinek ez nem tetszik, központi utasításra tiltakozhat, és mi állunk elébe.

Bolgár György az adásban idézett egy korábbi hallgatói véleményt, amely szerint a miniszterelnök-jelölti előválasztáson olyan szakértőket kellene indítani, mint Bajnai Gordont vagy jómagamat. Ez megtisztelő, de én ebből már kiöregedtem – válaszoltam a felvetésre. Jöjjenek a fiatalok, miközben kész vagyok rá, hogy a Civil Választási Bizottság elnökeként is segítsem a jelenlegi autoriter hatalom leváltását, és az esetleges kormányváltás után alakuló kabinet munkáját annak érdekében, hogy egy élhetőbb országot hozzunk létre.

Ehhez az első lépést az előválasztás jelenti, amit kipróbáltunk 2019-ben Budapesten. A DK, az MSZP-Párbeszéd és a Momentum főpolgármester-jelöltjei akkor kulturáltan megvívtak egymással, s a választók bölcsességére bízták, hogy közülük ki induljon Tarlós István ellenében. A rendszer működőképesnek bizonyult, ezért a 2022-es parlamenti választás előtt is érdemes ezt az utat követni, hogy az ellenzéki pártok létrehozhassanak egy működőképes koalíciót, amely valóban a magyar emberek szolgálatát tekinti alapvető kötelességének.

Felvetődött az adásban az is, hogy új alkotmányt kellene írni, amit népszavazásra bocsátanának. Ezzel csak az a baj – mondtam –, hogy a referendumot ebben a tárgykörben maga az alaptörvény zárja ki. Bár a fideszes alkotmány igen vitatható körülmények között született, szerintem annak rendelkezéseit tiszteletben kell tartani. Mindazonáltal egyetértek azokkal, akik úgy gondolják, hogy már a választás előtt érdemes lehet előkészíteni egy új, valóban jogállami alkotmány tervezetét, de kétharmad nélkül az arról szóló népszavazás szóba sem jöhet.

Ugyanez a helyzet az alkotmányozó nemzetgyűléssel kapcsolatban is, mert ezt az intézményt a magyar jogrendszer nem ismeri. Tehát ehhez is minősített többséget kellene szereznie az ellenzéknek 2022-ben. Azt, hogy erre mennyi esély van, nem tudom, de a saját lehetőségeinket igyekszünk maximálisan kihasználni, és közreműködünk az előválasztás lebonyolításában, ugyanakkor a civilek és a NER-rel szembenálló pártok szakértőinek közreműködésével létrehozott Ellenzéki Együttműködés (ELEGY) keretében szakmai anyagokkal is segítjük a választásra készülő politikai szerveződéseket.

A Klubrádióban elhangzott teljes beszélgetés az alábbi linken 8 perc 33 másodperctől hallgatható vissza:

https://www.klubradio.hu/archivum/megbeszeljuk-2021-majus-05-szerda-1600-17199

(Fotó: mixonline.hu – Magyar György és Magyar Gábor)

A bejegyzés trackback címe:

https://magyarugyved.blog.hu/api/trackback/id/tr7916523934

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása