Magyar Ügyvéd Blog

Orbán Viktor minél jobban ragaszkodik a hatalomhoz, annál rosszabbak az esélyei

2021. június 18. - Magyar Ügyvéd

ke_pernyo_foto_2021-06-18_16_29_03.pngA kormány december közepéig nagyjából azt tesz, amit akar: miután addig hosszabbították meg a járványügyi készültséget, rendeleti úton dönthetnek többek között a rendezvények tiltására vonatkozó szabályokról. Az előválasztást azonban – bármennyire szeretnék – nem akadályozhatják meg.

Szerda este tudatta a kormány, hogy december 18-ig meghosszabbította a járványügyi készültséget. A Klubrádió Megbeszéljük című, Bolgár György vezette csütörtöki adásában egyebek mellett erről is szó esett. Elmondtam, hogy ezzel tulajdonképpen semmi nem változott, mert a kabinet – vagy inkább egyszemélyben Orbán Viktor – továbbra is azt tehet, amit csak akar. Vagyis: marad a rendeleti kormányzás.

A járványügyi készültség szabályai tehát nem változtak, mert a kormány rendeletekkel bármikor enyhíthet vagy szigoríthat a hatályos szabályokon. Ez egyébként az egészségügyi törvény módosításából is következik, mert ezzel kapták meg a felhatalmazást, de a részletekről a műsorban a korlátozott adásidő miatt nem esett szó. Bár annyit elmondhattam, hogy a közösségi rendezvények látogatása, az üzletek nyitvatartása, a távolságtartás vagy a maszkviselés szabályait bármikor módosíthatják.

December 18-ig meghosszabbította a járványügyi készültséget a kormány, az erről szóló rendelet szerda este jelent meg a Magyar Közlönyben. Az egészségügyi törvény szerint a járványügyi készültség ideje alatt a kormány többek között

- korlátozhat vagy betilthat rendezvényeket, amelyek elősegítenék a járvány terjedését,

- korlátozhatja az üzletek működését, nyitvatartását,

- szabályozhatja a települési önkormányzat területén működő piacok, vásárok nyitvatartását,

- korlátozhatja vagy megtilthatja egyes intézmények (különösen a járóbeteg-szakrendelő, fekvőbeteg-gyógyintézet, valamint köznevelési, szakképző, felsőoktatási, szociális, gyermekvédelmi, gyermekjóléti és közművelődési intézmény) látogatását,

- járványügyi elkülönítésre vonatkozó rendelkezéseket állapíthat meg, meghatározhat szociális távolságtartásra vonatkozó szabályokat, bevezethet például kötelező maszkviselést vagy vásárlási sávot a veszélyeztetettebb csoportoknak,

- korlátozhatja vagy megtilthatja a belföldi, illetve Magyarország és más ország közötti személyforgalmat vagy áruszállítást.

Mindezzel kapcsolatban felhívtam a figyelmet ugyanakkor arra, hogy a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet 2015 óta áll fenn. Ennek célja – mert menekültek alig érkeznek Magyarországra –, hogy fenntartsák a lakosságban a félelmet a „migráncsokkal” szemben. Most új ellenséget kellett keresni: a koronavírus-járványt. Az senkit nem zavar, hogy a járvány csillapodni látszik, mert a kormány számára egyetlen fontos szempont létezik: mindenki érezze, hogy a NER megment minket a bevándorlóktól és a járványtól is. Ez az egész nem több, mint politikai játszma.

Mellesleg a Covid-járvány miatt bevezetett rendkívüli intézkedések kapcsán tavaly 732, az idén 336 kormányrendelet született, de ezek többségének kevés köze volt a koronavírushoz. Ráadásul ember legyen a talpán, aki ebben a jogszabályi dzsungelben képes eligazodni. Meggyőződésem szerint az egész nem szól másról, mint hatalomtechnikai trükkök soráról. A lényeg az volt, hogy az embereknek megüzenjék: a NER mindenkit megvéd. Harmincezren viszont belehaltak a járványba, de ők már nem számítanak, mert nem szavaznak.

Az adásban felvetődött, hogy a járványügyi készültség decemberig történő meghosszabbítása nem az előválasztás ellehetetlenítést szolgálja-e? Ettől én nem félek, mert ha az embereket el akarják riasztani attól, hogy kimenjenek az utcára, van rá válaszunk. Egyrészt az efféle NER-es üzenet kontraproduktív lehet, másrészt nagyrészt lebonyolítjuk az egész akciót az online térben, amit a Fidesz nem akadályozhat meg, s megvannak a módszereink arra is, hogy azt ne hekkelhessék meg.

Egy kérdésre válaszolva elmondtam azt is: az ellenzéknek nem kell kétharmados győzelmet aratnia ahhoz, hogy a jogrendszerből kigyomlálják azokat a vadhajtásokat, amelyek kizárólag a Fidesz érdekeit szolgálják. Feles többséggel is nagyrészt rendbe lehet tenni a jogállamiságot, gondoljunk csak a járványhelyzet alatt született kormányrendeletekre, amelyeket egy új kormány azonnal hatályon kívül helyezhet.

(Fotó: a Fidesz debreceni frakcióülésén a kormánypárti képviselők fekete paraván mögé bújtak – debreciner.hu)

A bejegyzés trackback címe:

https://magyarugyved.blog.hu/api/trackback/id/tr10016597906

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása