Magyar Ügyvéd Blog

Leiskolázták a pártokat a civil véleményvezérek

2024. február 18. - Magyar Ügyvéd

ke_pernyo_foto_2024-02-18_19_12_40.pngA NER hatalmának megtörésére vagy legalább korlátozására a civilek nélkül nincs esély – hangoztatom évek óta. A pénteki események engem igazolnak: kilenc ismert, de pártokhoz nem kötődő influenszer az interneten napok alatt akkora tömegrendezvényt hozott össze a gyermekek védelme érdekében, amennyien talán még az állami pénzekkel kitömött CÖF békemenetein sem vettek soha részt.

Pénteken szinte csoda történt: a rendszerváltozás óta talán a legnagyobb demonstrációt sikerült pártoktól független civileknek a világhálón néhány nap alatt megszervezniük. Mi lehet a titkuk? Összeállt kilenc ismert influenszer, hogy tiltakozzék a bicskei gyermekotthon igazgatója bűneit fedező helyettesének adott elnöki kegyelem miatt. Meg általában is a gyermekvédelem rendszerének leépítése, az abban közreműködők elismerésének hiánya ellen.

A civilek – a politikai pártokhoz nem kötődő internetes tartalomgyártók – találtak egy olyan témát, a gyermekek védelmét, amely nem megosztja a társadalmat, hanem politikai hovatartozástól függetlenül a nemzeti minimum részét képezheti. Ugyanakkor arról sem lehet megfeledkezni, hogy ezeknek az influenszereknek a YouTube-on vagy másutt közzétett anyagait gyakran többen nézik, mint az állami és kereskedelmi csatornák egyes műsorait. A rendszeres internethasználók őket tehát olyan hiteles személyeknek fogadják el, akikre érdemes figyelni.

Soha nem szerencsés számháborúkba bocsátkozni, néhány adattól azonban nem lehet eltekinteni. Például a kormányhoz közeli, állami hirdetésekkel kitömött TV2 Tények című adása 787 ezerrel nyerte február 12-én a nézettségi versenyt. Ehhez képest Pottyondy Edina ismert influenszer egy-egy, kétségkívül kormánykritikus, de az ellenzéket sem kímélő véleményével maga képes közpénzből kapott támogatás nélkül akár félmillió emberhez eljutni. A tüntetést szervező többi nyolc társáról ne is beszéljünk, mert akkor már legalább kétmilliónál tartunk.

Az internetet természetesen az ellenzéki pártok is használhatják, ráadásul bizonyára több pénzük van erre, mint a külső anyagi hátteret vélhetően nélkülöző független tartalomgyártóknak. Csak valami hibádzik. Kevés, hogy „Orbán takarodj”. Kevés, hogy elég volt a Fidesz túlhatalmából. Mi több, a legsúlyosabb hiba: egymással versengenek a legnagyobb törpepárt kétes eredménnyel kecsegtető címéért.

Ehelyett – tanulva a pénteki, 50-100 ezres, más források szerint akár 150 ezres megmozdulásból – találják meg a nemzeti minimumot, és nem megosztó, hanem a jelenlegi hatalom leváltására mozgósító célokat. Olyan konkrét, a társadalmi többség számára is értelmezhető ügyeket, amelyek mindenki számára érthetők, és amelyek megvalósításához mindjárt valós alternatívát kínálnak.

Úgy tűnik, a jogállamiság kérdése, az igazságszolgáltatás függetlenségének megnyirbálása, az egész NER-t átható korrupció felemlegetésé, a folyamatos „brüsszelezés” keveseket mozgat meg. Az influenszerek ügyesebbnek bizonyultak. Találtak egy kérdést, a gyermekvédelmet, amely az internetes adatok szerint legalább negyedmillió ember érdeklődését váltotta ki. Ezen érdemes mindenkinek elgondolkodnia.

A politika aktorai, főszereplői ettől még a pártok maradnak, hiszen az ő képviselőik ülnek a parlamentben. De hogy kik töltsék be majd a zsíros állásokat, az a választók sokaságán múlik. Emellett nem kevésbé azokon, akik leginkább megélhetési politikusokká akarnak válni, és ezen nem akarnak felülemelkedni. Aki erre nem képes, nem tesz hozzá semmit a NER leváltásához. Hosszú ideje hangoztatom, hogy a sokakat érintő ügyek feltárása és a megoldás megfogalmazása, illetve a civilek megnyerése nélkül marad a Fidesz. Van tehát mit tanulnunk az internetes influenszerektől, megmondóemberektől, véleményvezérektől. Többek között azt is, hogy egymással versengő, együttes fellépésre képtelen, sokak szemében hiteltelen megmondóemberekkel nem lehet eredményt elérni.

Egyelőre azt azonban nem tudni, hogy a pénteki százezres, kifejezetten pártpolitikamentesként meghirdetett akció egyszeri alkalom volt-e. Van ugyanis még jó pár megoldásra váró olyan kérdés ebben az országban, amelyben a józan civilek döntő többségének egyetértésére lehet számítani. Az internetes véleményvezérek vajon más ügyekben is magukhoz ragadják a kezdeményezést? S hogyan találhatnak egymásra a jelentős társadalmi támogatottságot élvező influenszerek és a szerencsétlenkedő ellenzéki politikai pártok?

(Fotó: az internetes közvetítésből kivágott részlet))

A bejegyzés trackback címe:

https://magyarugyved.blog.hu/api/trackback/id/tr8218328515

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása