Magyar Ügyvéd Blog

Háborús politikát hoz a következő négy esztendő is?

2022. április 07. - Magyar Ügyvéd

grofo.jpgA békés egyet nem értés politikáját javasolja mindenkinek Orbán Viktor. A saját felelősségét abban látja, hogy tud-e jó példával elöl járni. Csakhogy 12 évnyi, erőből történő politizálás után hihetünk-e neki? Aligha, hiszen korábban ő mondta ki, hogy a parlament ellenzék nélkül is működik.

Egyetlen győzelem sem végleges, egyetlen vereség sem végzetes – idézte Winston Churchillt Orbán Viktor a Fidesz elsöprő választási győzelme után tartott szerdai nemzetközi sajtótájékoztatóján. Ezért a békés egyet nem értés politikáját javasolja mindenkinek. A saját felelősségét abban látja, hogy tud-e jó példával elöl járni. Csakhogy 12 évnyi, erőből történő politizálás után hihetünk-e neki? Aligha, hiszen korábban ő mondta ki, hogy a parlament ellenzék nélkül is működik.

Arról sem szabad megfeledkeznünk, hogy a Fidesz 2010 után egyoldalúan, minden érdemi egyeztetés nélkül módosította az alkotmányt, és átírta a választási törvényeket is. Tényleg ez a békés egyet nem értés politikája? Vagy Orbán mostantól valódi államférfiként viselkedik, aki képes minden magyar miniszterelnöke lenni? Miért is hinnénk neki? Számára addig is csak a hozzá hű oligarchák számítottak, beleértve a nemzet gázszerelőjét, Mészáros Lőrincet, meg a saját kőbányát működtető édesapját.

Mondhatja persze Orbán, hogy Magyarország a legjobb hely Európában, s annak ellenére, hogy 16 évet volt ellenzékben, akkor is itt maradt. Csakhogy a kőgazdagok gyerekeit – beleértve a miniszterelnököt is – inkább nyugat-európai iskolákba, és nem a keleti nyitás jegyében másfelé küldték tanulni.

Nem kevésbé súlyos kérdés, hogy a civilizált világban alighanem Orbán az egyetlen politikus, aki képes volt a híveiben hangos kacajt kiváltani azzal, hogy az orosz agresszorral szemben küzdő – állítólag Magyarországgal szemben is ellenséges, a hazai választásba beavatkozó – ukrán elnökre is hivatkozott. (A felvételt 6 perc 30 másodperctől érdemes visszanézni.) Valóban vicces, hogy 4-5 millió ember a háború miatt elmenekült a hazájából? Valóban vicces, hogy civilek ezrei haltak meg, városok sorát pedig az oroszok a földdel tették egyenlővé?

Ez szégyene Orbán Viktornak. Miként az is, hogy össze-vissza beszél az elszabadult költségvetési hiány miatt várható megszorításokról. Olyasmit halandzsázott, hogy a gazdasági növekedés mértékétől függ, marad-e a rezsicsökkentés. Meg azt találta mondani az orosz–magyar gázszerződésről, hogy bonyolult képlet alapján határozzák meg az árat, de a pontos számokat nem mondhatja el. Akkor ki beszélhet erről? Az új ár jobb – fogalmazott Orbán –, mint ami a korábbi szerződésben szerepelt, de szerinte a gáz esetében a legfontosabb kérdés most nem az, hogy mennyibe kerül, hanem hogy van-e.

Mellesleg a „nemzetvezető” valószínűleg hazudott, mert – Orbán véleményével szemben – sok más forrás szerint a világpiaci áron jön az orosz gáz. Ami azt jelenti, hogy a rezsicsökkentés hosszabb távon bizonyosan nem tartható fenn, és ha mégis, ennek költségeit valakinek állnia kell, mert nincs ingyen ebéd. Miután a büdzsét a mi pénzünkből állítják össze, az ezzel kapcsolatos kiadásokat mi fogjuk állni.

Végezetül jegyezzük meg: miután NATO-tagállam vagyunk, NATO-döntés nélkül nem mozdulunk ki a NATO területéről – nyilatkozta a választáson győztes Orbán Viktor. Mintha pontosan ezt mondta volna a háborús retorikával vádolt Márki-Zay Péter ellenzéki miniszterelnök-jelölt is! Ezt a szemére vetni az aljasság netovábbja.

Nyilvánosan foglaltam állást korábban az ATV-ben – ezt a 6. perctől hallgathatják meg –, és fenntartom: a pártelitek cseréljenek helyet a civilekkel, hagyjanak nekik több lehetőséget a közélet alakításában, ők pedig ismerkedjenek meg közelebbről a magyar rögvalósággal.ke_pernyo_foto_2022-04-07_17_07_40.png

(Fotó: Facebook. Orbán Viktor a választás előtt bemutatta Kis Grófónak a Karmelita-kolostor erkélyéről Budapestnek „a nézését és a járását.)

A bejegyzés trackback címe:

https://magyarugyved.blog.hu/api/trackback/id/tr6617799875

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása