Magyar Ügyvéd Blog

Négy hétnyi képzés elég ahhoz, hogy a határvadász a „migráncsokra” lövöldözzön?

2022. augusztus 04. - Magyar Ügyvéd

ke_pernyo_foto_2022-08-04_9_28_53.pngHatárvadásznak állni vonzó ajánlat, hiszen a nyolc általánossal rendelkezők már a képzés idejére is alapilletményre jogosultak, amelynek mértéke bruttó 300 ezer forint, utána pedig bruttó 400 ezer üti a markukat. Ehhez az „álomfizetéshez” mindössze 160 óra képzési időt kell teljesíteniük, majd a záróvizsgát sikerrel abszolválniuk. És mi lesz utána, amikor a minimális ismeretek birtokában intézkedniük, netán a fegyverüket is használniuk kell?

Zajlik a határvadászok toborzása, és rövidesen megkezdődhet az első 2200 ember felvétele és kiképzése, így a határon jelenleg szolgálatot teljesítő katonák, illetve rendőrök visszatérhetnek majd alakulataikhoz – közölte a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója az M1 csatornán szerda reggel. Bakondi György kiemelte, hogy nagyon összetett és egyre veszélyesebb a magyar határőrizet helyzete.

A főtanácsadó szerint naponta látnak a déli határhoz közeledő fegyveres migránscsoportokat. A túloldalon előfordul fegyverhasználat is, mert ott a menekülők harcolnak egy-egy határszakasz ellenőrzéséért, és ezeknek az összetűzéseknek nem egyszer sebesültjei, halottjai vannak. A déli határszakaszon különben több mint 132 ezer határsértőt fogtak el az idén, háromszor annyit, mint a múlt év azonos időszakában, és mintegy ezer embercsempészt, ez pedig a tavalyi kétszerese – tudtuk meg Bakonditól.

Nagyon dicséretes dolog, hogy a kerítéssel őrzött határszakaszokon a jövőben nem katonák és rendőrök, hanem határvadászok szolgálnak majd. Örülünk neki, hogy a meghirdetett álláshelyekre háromszoros volt a túljelentkezés, ami azért annyira nem meglepő, mert a 18. és 55. életév betöltése között bárkit várnak, aki legalább elvégezte a 8 általánost. De ne legyünk igazságtalanok, hiszen az érdeklődőket egészségügyi, fizikai és pszichológia alkalmassági vizsgálatnak vetik alá.

Az ajánlat pedig kétségkívül vonzó, hiszen a jelentkezők már a képzés idejére is alapilletményre jogosultak – amelynek mértéke bruttó 300 ezer forint –, utána pedig bruttó 400 ezer üti a markukat. Ehhez az „álomfizetéshez” mindössze 160 óra képzési időt kell teljesíteniük, majd a záróvizsgát sikerrel abszolválniuk.

Ez kitűnő ötlet, legfeljebb annyi a baj vele, hogy a határvadászokat négy hétnyi oktatás után bevethetik a mélyvízbe, miközben például egy hidegburkoló két félév alatt szerezhet okj.-s szakmunkásvégzettséget. Ráadásul neki nem adnak fegyvert a kezébe, és ha rosszul rakja fel a csempét, a megrendelő legfeljebb nem fizet.

A határvadászok viszont – akiket kvázi hivatásos állományba vesznek, és legalább őrvezetőként lépnek szolgálatba – az államhatárral kapcsolatos rendelkezéseket megsértő személyekkel szemben a rendőrségi törvényben foglalt kényszerintézkedéseket alkalmazhatják. Mik is ezek? Többek között a testi kényszer, a gumibot, a szolgálati kutya bevetése, szélső esetben meg akár a lőfegyver használata.

Ez nyilván egy jól átgondolt szabályozás – bár ezt kétlem –, de talán nem megalapozatlan a felvetés: négy hét alatt tényleg ki lehet képezni bárkit a schengeni és a hazai menekültügyi rendelkezésekről, meg a kényszerítő eszközök alkalmazásának szabályairól, valamint azok gyakorlatáról? Nem mellesleg az ötvenes éveiben járó friss határvadász, akit erre vélhetően ennyi idő alatt nem képezhetnek ki, miként lép fel testi erőszakkal egy, a húszas éveinek elején járó, a határkerítést sikerrel leküzdő „migránccsal” szemben? Előveszi a pisztolyát? Ettől mentse meg a jóisten a gyorstalpalón felkészített „szakembert”, mert ha lő, utána jön az alapos ügyészi vizsgálat.

Nincs a zsebemben a bölcsek köve, de annyit a büntetőjogban járatos ügyvédként – és felelősen gondolkodó állampolgárként – leszögezhetek: itt valamilyen nagyon félresikerült rendelkezés született. A jogszabályban meghatározott 160 óra képzési idő után még biztonsági őri végzettséget sem lehet kapni. Aki meg rendőrnek akar állni, annak alapesetben is el kell végeznie egy ennél jóval hosszabb idejű, több féléves kurzust.

Tényleg lehet pár hét után papírt adni arról, hogy határvadászként bárki gyakorlatilag felkészületlenül alkalmazhasson kényszerítő eszközt, netán lőfegyvert, amellyel kiolthatja mások életét? Egyébként a jelentkezőknek nem árt tudniuk: a rendőrségi törvényben meghatározott kivételes jogosítványok gyakorlása esetén minden jogszerűtlen lépésüknek súlyos következménye lehet. Reméljük, a 160 óra alatt ezt is elmondják nekik.

(Fotó: police.hu)

A bejegyzés trackback címe:

https://magyarugyved.blog.hu/api/trackback/id/tr7517899923

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása