Magyar Ügyvéd Blog

Baleset a Nemzeti Színházban: az eredeti helyszín megváltoztatása, a díszlet elbontása a bizonyítási eljárás eredményességét veszélyezteti

2023. november 17. - Magyar Ügyvéd

ke_pernyo_foto_2023-11-17_19_01_17.pngVisszaépítik a Nemzeti Színházban bekövetkezett súlyos baleset idején használt, azóta elbontott díszletet a rendőrségi vizsgálat érdekében. Ám felvetődik a kérdés: nem kellett volna az eljárás eredményes lefolytatása érdekében az eredeti helyszínt megőrizni? A díszlet ugyanis megrongálódhatott, az ismételt felépítésével pedig nehezen lehet a baleset idején fennálló állapotot rekonstruálni.

A helyszín, a nyomok, a bizonyítékok, az esetleges bűnjelek megváltoztatása igen jelentős hatással lehet a nyomozás eredményességére. A Nemzeti Színházban bekövetkezett baleset ügyében pedig kétségkívül felmerül a foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés gyanúja, tehát mindenkinek elemi érdeke lett volna, hogy a körülmények tisztázása céljából az esetről azonnal tájékoztassák a munkavédelmi hatóságot – ami ráadásul ilyen esetben kötelező –, illetve a rendőrséget – egyebek mellett erről is beszéltem a Klubrádió Megbeszéljük című műsorában a színházi, két színész súlyos sérülését okozó baleset ügyében.

A rendőrség értesítése egyébként ilyenkor bevett gyakorlat, mert munkabaleset esetén a foglalkoztatók – már csak a saját jól felfogott érdekükben is, hogy tisztázzák, minden rendben volt-e az adott munkahelyen – általában értesítik a rendőrséget. Ekkor a rendőrök azonnal a helyszínre vonulnak, nyomokat rögzítenek, adatgyűjtést végeznek, majd szakértők bevonásával lefolytatják a nyomozást. A Nemzeti Színháznál erre esélyt sem kaptak, hiszen – amint a BRFK nyilatkozta – csak a sajtóból értesültek az eseményekről.

Ugyanakkor felvetődik, hogy a mentők vajon miért nem jelezték a Nemzeti Színházban bekövetkezett súlyos balesetet a rendőrségnek? Amit egy személyi sérüléssel járó közlekedési baleset esetén soha nem mulasztanak el. De természetesen nem a mentőkön kell elverni a port. Inkább az a kérdés, miként fordulhatott elő, hogy egy csaknem tragikus esemény helyszínét senki nem biztosította, nem gondoskodott a nyomok megőrzéséről, hanem a díszletet lebontották.

Annyi felelősségérzet a Nemzeti Színház vezérigazgatójától – aki a darab rendezője is volt –, az ügyelőtől, a társaság jogászaitól, de akár az előadás lebonyolításában közreműködő technikai személyzettől is elvárható lett volna, hogy a későbbi vizsgálat eredményessége érdekében ne változtassák meg az eredeti helyszínt. Utólag viszont elég nehéz lesz pontosan rekonstruálni a történteket. Bár a színpadot biztonsági kamerák figyelték – amelyek képét Vidnyánszky Attila vezérigazgató az irodájában élőben látta –, de más a felvétel, s más egy szakszerű helyszínelés. Az igazgatónak ekkor sem jutott eszébe, hogy az összes szóba jöhető hatóságot azonnal értesítenie kellene? (A saját le- vagy felmondásával volt elfoglalva?)

A vezérigazgató felelősségi körében gondoskodik az SZMSZ szerint a művészeti munka tárgyi, személyi és szervezeti feltételeiről, amely nyilván kiterjed a biztonságos munkavégzés körülményeinek biztosítására is. A műszaki igazgató dolga az előadások műszaki és technikai feltételeinek megteremtése. Az ő feladata a jogszabályok munkavédelmi előírásainak betartása és végrehajtása is. Munkavédelmi szempontból előzetes tervezésre, és a kivitelezés ellenőrzésére van szükség.

A munkavédelmi törvény szabályai szerint az „üzemeltető munkáltató a veszélyes létesítmény, munkahely, munkaeszköz, technológia üzemeltetését írásban elrendeli”. A „munkavédelmi üzembe helyezés feltétele a munkavédelmi szempontú előzetes vizsgálat”. Ezek a lépések vajon megtörténtek?

A munkavállaló jogosult megkövetelni a munkáltatójától „az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzés feltételeit, a veszélyes tevékenységhez a munkavédelemre vonatkozó szabályokban előírt védőintézkedések megvalósítását”. Emellett joga van ahhoz is, hogy a „munkavégzéshez munkavédelmi szempontból szükséges felszerelések, munka- és védőeszközök” rendelkezésre álljanak.

Mindezt a színészeknek vajon biztosították? A további vizsgálat során születhet ezzel kapcsolatban szakértői állásfoglalás. Sajnálatos, hogy a színház nem tett meg mindent annak érdekében, hogy a helyzetet tisztázzák. A társaság vezetői nem fordultak azonnal az illetékes hatóságokhoz, és nem mellesleg az eredeti helyszínt is megváltoztatták, nehezítve ezzel a rendőrségnek a foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés gyanújának vizsgálatát.

Erről a Klubrádió Megbeszéljük című műsorában is nyilatkoztam:

https://www.klubradio.hu/archivum/megbeszeljuk-2023-november-16-csutortok-1605-37052

 

(Fotó: Nemzeti Színház hivatalos Youtube-csatornája. A felvétel elég rémisztő.)

A bejegyzés trackback címe:

https://magyarugyved.blog.hu/api/trackback/id/tr5718261055

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása