Magyar Ügyvéd Blog

EP-választás: bár az állami televízió beadta a derekát, és teret adna a jelöltek vitájának, de még mindig a vitáról folyik a vita

2024. május 13. - Magyar Ügyvéd

ke_pernyo_foto_2024-05-13_12_56_12.jpgSzinte hungarikumnak számít, hogy évtizedes vita folyik arról, egy-egy országos választás előtt az állami televízió lehetőséget biztosít-e a jelöltek közötti nyilvános polémiára. Erre mostanában nemigen volt példa; utoljára az MTV stúdiójában 2006 áprilisában vitatkozott Gyurcsány Ferenc és Orbán Viktor miniszterelnök-jelölt. Bele is bukott Orbán, és azóta senkivel nem áll ki. Most legalább az EP-listavezetők vitatkozhatnak majd az állami televízióban, bár egyelőre igen sok a megválaszolatlan kérdés, mert nem érdemi ügyekről, hanem a vita feltételeiről szól a vita.

Levelet hozott a „postás”. Bár a nevét senki nem merte adni hozzá – így kezdi azt a szombati Facebook-bejegyzését Magyar Péter, amelyben közli, hogy a Tisza Párt is meghívást kapott az állami televíziótól az EP-listavezetők számára szervezendő tévévitára. Elsőként egyébként Dobrev Klára, a DK listavezetője tette közzé az MTVA levelét, amelyben jelezték, hogy megkezdték „egy nyilvános vita megszervezését az EP-választáshoz kapcsolódóan. Így hamarosan pártjának elnöke, Gyurcsány Ferenc és valamennyi jogerősen listát állító párt elnöke kézhez veheti a Duna Médiaszolgáltató és az MTVA hivatalos megkeresését.” A DK árnyékminiszterelnöke azonnal közölte, hogy részt vesz a tévévitán.

Nem sokkal később Donáth Anna, a Momentum elnöke is bejelentkezett, hogy elmondja, részt fog venni a listavezetők vitáján. Mint írta: „megrendült a rendszer. A köztelevízió vitát szervez a pártok listavezetőinek részvételével”. Egyébként Deutsch Tamás is jelezte, ott lesz az eseményen. „Lehet jönni diktafonnal, nadrágszíjjal” – tette hozzá némi gonoszsággal.

A Tisza Párt politikusa egyébként múlt pénteken 10 napos ultimátumot adott a köztévének: ha nem biztosítanak adásidőt az európai parlamenti választások listavezetőinek televíziós vitájához, demonstrációt szervez a Kunigunda útjára. Emellett Molnár Csaba a DK-MSZP-Párbeszéd közös lista kampányfőnöke is levelet írt pénteken az MTVA vezérigazgatójának. Felszólította, hogy rendezzenek élő EP-listavezetői vitát a “köztévében”. Molnár 24 órát adott erre.

A válasz igen gyorsan megszületett, amit minden érintett párt elnöke megkapott. A levél teljes szövegét itt olvashatják. Az MTVA vezetőségének és esetleges politikai irányítóinak nézetem szerint azonban megvan a taktikázási lehetősége. Magyar talán ezért (is) válogatna a résztvevők közül, de milyen elvek szerint? Tehát folytatódhat a vita a vitáról... Mindazonáltal a Tisza Párt alelnöke annyiban nyert, hogy csak az állami tévében fogadott el ilyen rendezvényen való részvételt. Talán ott is lesz. Kultúrállamokban viszont az összes potenciális résztvevő elfogadja a különféle médiumok meghívását. Nem differenciál, nem diszkriminál, hanem él a lehetőséggel.

Magyar Péter ezzel szemben hozzátette: „Előre jelzem, hogy a TISZA Párt nem fogadja el, ha nem élőben, vagy nem főműsoridőben kerül sor a vitára. Ahogyan az sem elfogadható, ha egyszerre akarják leültetni mind a 11 listát állító pár listavezetőjét, hiszen úgy semmilyen érdemi vita nem folytatható, és nem is tükrözné a pártok támogatottságának mértékét”. Azt is kifogásolja, hogy a részletek egyelőre nem ismertek: mikor, mely időpontban, mekkora időtartamban, közönség előtt-e, s kinek a vezetésével rendezik meg a vitát.

Az, hogy ebből mi sül ki, valóban a részleteken múlik. A 11-es listából ugyanis jó, ha öt-hat – de lehet, hogy csak három-négy – esélyes az ötszázalékos küszöb megugrására. Azonban önkényesen elképzelhetetlen válogatni közöttük, bármit is szeretne Magyar Péter. A rendelkezésükre álló időkeretet is arányosan kell felosztani, mert más tisztességes megoldás elképzelhetetlen. Másfelől az esélytelenek nyugalmával induló pártlisták véleményére nem biztos, hogy mindenki kíváncsi. De miután nincs igazán tisztességes más megoldás, vegyen részt a vitán mind a 11 listavezető, azután csak kiderül, kinek vannak a közvélemény számára fontos üzenetei arról, miként is képzelik el az Európai Unió jövőjét.

A feltörekvő ex-fideszes megfúrhatja az egész, hosszú ideje példátlan kezdeményezést? Ki tudja. Az egyik lehetőség, hogy az egyelőre kétségkívül sikeres one man show keresztbe tehet az egésznek, ami nagy baj. Meg az is, ha az ellenzéki pártok közötti népszerűségi listákat átíró Tisza Párt kimaradna az EP-listavezetők vitájából. Magyar Péternek, ha már a hazai közélet meghatározó figurájává vált, illenék valóban felelős politikusként viselkednie, és tartózkodnia kellene a zsarolásra hajazó megnyilvánulásoktól.

Ugyanakkor Toroczkai László, a Mi Hazánk elnöke is feltételekhez kötötte a közmédiában való megjelenést. Elfogadták a meghívást, de szerintük „egyértelmű, hogy élőben, főműsoridőben kell megrendezni egy ilyen vitát”. Hozzátette: „amennyiben az összes EP-listavezető nem egyszerre venne részt a vitán, meg se próbáljanak minket parlamenten kívüli, valós szervezettség és társadalmi támogatottság nélküli pártok mellé ültetni!” Úgy tűnik, az érdemi párbeszéd helyett tovább folyik a vita a vitáról. Ennek így igen kevés értelme van. Üzengetés helyett egyeztetésre lenne szükség, mert más országokban az érdekeltek előzetesen megállapodnak a feltételekben.

Fotó: Europress/ AFP / Kisbenedek Attila – az utolsó miniszterelnöki vita 2006-ból)

A bejegyzés trackback címe:

https://magyarugyved.blog.hu/api/trackback/id/tr1518403519

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása