Magyar Ügyvéd Blog

Kimegy Magyar Péter Brüsszelbe? Egy „álkonzultáció” döntött: menjen

2024. június 18. - Magyar Ügyvéd

ke_pernyo_foto_2024-06-18_13_13_22.jpgNem lehetett igazi kérdés Magyar Péter előtt, hogy az Európai Parlamentben vagy a fővárosi közgyűlésben kíván dolgozni. Mindkét mandátumát felvehetné, hiszen szerinte a brüsszeli munka havi nyolc nappal letudható, míg a közgyűlés havonta egyszer ülésezik. A két poszt ellátása pedig jogilag nem összeférhetetlen, és a különféle feladatok ellátása sem tűnik megoldhatatlannak.

„Jó reggelt! Köszönöm, hogy majd’ százezren szavaztatok tegnap. Este 19:45-kor várlak benneteket itt és a Youtube-on egy élő bejelentkezéssel. Ismertetem a döntésemet és válaszolok a kérdésekre, észrevételekre” – így reagált Magyar Péter hétfő reggel arra, hogy a Tisza Párt honlapján meghirdetett szavazás eredményeként a válaszolók 75 százaléka szerint neki az Európai Parlamentben kellene dolgoznia a következő öt esztendőben. Egyértelműbben fogalmazott a TikTokon-on: „Köszönjük a sok szavazatot, megszavaztátok”.

Ezek után nagy meglepetésre nem kell számítani. Már csak azért sem, mert az egész kínosan emlékeztet a Fidesz-féle nemzeti konzultációkra. Magyar ugyanis hosszasan sorolta, milyen érvek szólnak amellett, hogy kimenjen Brüsszelbe. Például jelezte, komoly nemzetközi kapcsolatai révén valódi befolyása lenne a az uniós pénzek hazahozatalára, emellett bármikor felszólalhatna a magyar országgyűlésben ,ahol a Tiszának még nincs képviselete. Jelezte azt is, hogy az „EP-képviselőség egy hónapban körülbelül 8 napi brüsszeli és strasbourgi kint tartózkodással megoldható”. Ezzel arra utalt, hogy ez a tisztség nem akadályozza a pártépítés folyamatát, illetve a következő országgyűlési választásra történő felkészülést.

Ugyanakkor arról egyetlen szót sem ejtett arról, hogy pártjának fővárosi listáját is ő vezeti, és ott milyen szerepe, befolyása lehetne Budapest életére. Így ez tulajdonképpen egy sugalmazott álkérdés volt, amire a lelkes hívei egyetlen értelmes választ adhattak: Magyarnak Brüsszelben van a helye. Már csak azért is, mert ez mindössze havi nyolc napot vesz igénybe, és emiatt nem kell őt nélkülözni a hazai politikai életből. Egyébként az EP-képviselőknek alaphangon – az egyéb juttatásokat figyelmen kívül hagyva – nettó 7800 eurós, azaz mintegy hárommilliós fizetés jár.

Az ATV kérdésére május végén Magyar Péter kijelentette, hogy továbbra sem szándékozik kimenni Brüsszelbe annak ellenére, hogy ő szerepel a Tisza EP-listájának élén. Június 10-én viszont már nem zárta ki, hogy mégis kimegy. Egy nappal korábban pedig azzal kapcsolatban, hogy beül-e a fővárosi közgyűlésbe, azt mondta, ez az eredménytől függ: ha lesz elegendő képviselőjük ahhoz, hogy a DK és a Fidesz önállóan ne tudjon döntéseket hozni, akkor előfordulhat. A politikusnak ezekből az egymásnak részben ellentmondó nyilatkozatokból valahogyan ki kellett másznia, nyilván ezért találta ki a maga „nemzeti konzultációját”. Egyébként ez egy parádés PR- és marketintfogás.

Mellesleg Magyar Péter előtt nem lehetett igazi kérdés, hogy miként dönt. Utánajártunk: az önkormányzati törvény szerint a helyi képviselő nem lehet tagja az országgyűlésnek, és nem folytathat olyan tevékenységet, amelyre a parlament, a köztársasági elnök vagy a kormány bármely tagja nevezte ki. A sorban az EP-képviselői megbízatás nem szerepel. Az Európai Parlament magyarországi képviselőinek jogállásáról szóló törvény összeférhetetlenségi szabályaira vonatkozó rendelkezések között ugyancsak hiába keresnénk hasonló szabályt. Többek között hazai parlamenti képviselő, bíró, ügyész, közigazgatási szerv köztisztviselője katona, rendőr nem lehet az Európai Parlament tagja, önkormányzati képviselő viszont igen. Az európai parlamenti képviselők pénzügyi érdekeltségekre és összeférhetetlenségre vonatkozó magatartási kódexe is mindössze annyit tartalmaz, hogy nem áll fenn összeférhetetlenség abban az esetben, „ha a képviselő̋ az állampolgári közösség vagy személyek átfogó csoportja tagjaként részesül előnyökben”. Lefordítva: amennyiben egy választott tisztségviselő kap a saját hazájában folytatott tevékenységéért valamilyen juttatást, az nem összeférhetetlenségi ok.

A Magyar-féle konzultáció mindezek alapján nem volt indokolt. A Tisza alelnöke – illetve az EP- és a fővárosi közgyűlési listán egyaránt szereplő más befutó jelöltek – kimehetnek Brüsszelbe, és beülhetnek a Városházára is. Mindkettőre bőven juthat idejük, hiszen nem győzzük ismételni: Magyar Pétertől tudjuk, hogy az európai parlamenti tagság havi nyolc nappal letudható, míg a fővárosi még ennyi elfoglaltságot sem jelent. Budapest döntéshozó testülete ugyanis az idén eddig összesen négy alkalommal ülésezett, és a korábbi években is legfeljebb havonta egyszer gyűlt össze.  Egyébként csak üdvözölni tudjuk, ha fontos döntések előtt kikérik az állampolgárok véleményét...

(Fotó: Magyar Péter a támogatóval ünnepel az európai parlamenti és önkormányzati választások részeredményeinek kihirdetése után Budapesten 2024. június 10-én. Fotó: Szabó Bernadett / Reuters)

A bejegyzés trackback címe:

https://magyarugyved.blog.hu/api/trackback/id/tr6518430545

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása