Magyar György: Bocsánatot kérek, hogy támadtuk a felhatalmazási törvényt, ha a kormány is bocsánatot kér

2020. május 26. - Magyar Ügyvéd

magyaru_j_2.jpg– Szeretnék magam is felszólításra a bocsánatkérők sorában állni, ha a hatalom ugyancsak kész bocsánatot kérni minden olyan intézkedésért, amely alkalmatlan volt a koronavírus-járvány kezelésére – nyilatkozta Magyar György ügyvéd a Klubrádió Reggeli személy című műsorában hétfőn. A kormány bocsánatot kérhetne többek között a 36 ezer kórházi ágy felesleges kiürítése miatt, meg azért is, mert alkalmatlan védőeszközöket vásároltak, ráadásul azokból sem jutott az egészségügyi dolgozók jelentős részének. És bocsánatot kérhetnének attól a 330 ezer munkanélkülitől is, akiket érdemi segítség nélkül hagytak.

Tovább

Koronavírus: ha esetleg jönnek a kártérítési perek, megint a sorosista civilek és az ügyvédek tehetnek mindenről?

vi_rusbi_ro_sa_g.jpgEgyelőre senki nem tudja, hogy a koronavírus-járványnak hány olyan áldozata van, aki a kórházi ágyak kiürítése miatt maradt szakszerű orvosi ellátás nélkül, s emiatt halt meg. Arra sincs adat, hogy az elhamarkodott intézkedések következményeként mennyien lehetnek, akiknek az életminősége, illetve a gyógyulási esélyei romlottak, s vajon hányan vannak, akikre a beteg hozzátartozó ápolása szinte megoldhatatlan terhet rótt. Az viszont szinte biztos, hogy emiatt lesznek peres ügyek, és a bíróságoknak kell „beárazniuk”, hogy mennyit ér az emberi élet, és mennyit az, ha valakit „csak” arra kényszerítettek, hogy otthoni ellátásra alkalmatlan rokonán próbáljon valamiképpen segíteni.

Tovább

Mi fán terem a kiberbiztonság? Ha már törvényt alkottak róla, ezt nem kellene tisztázni?

kiber.jpgPolitikai döntés kérdése is lehet, hogy július 1-jétől kikapcsoljanak a rendszerből egy internetes tartalmat nyújtó szolgáltatót, ha a titkosszolgálatok úgy vélik, hogy azok működése a magyar kibertér biztonságára fenyegetést jelent. De azt elfelejtették megmondani, hogy mi a biztonsági kockázat, és az érintettek jogorvoslati lehetőségéről sem szól a szabályozás.

Tovább

Almával alázta Németh Szilárd a mentősöket – Szabó Tímea nem hagyta szó nélkül

ke_pernyo_foto_2020-05-17_14_09_33.pngTíz rekesznyi almával fejezte ki „elismerését” a napokban a koronavírus-járvány idején is becsülettel szolgáló csepeli mentősöknek a fideszes Németh Szilárd. Ehelyett vihetett volna védőfelszerelést is az egészségügyben dolgozóknak. Szabó Tímea, a Párbeszéd parlamenti képviselője ezt nem hagyta szó nélkül, és szombaton törvényjavaslatot nyújtott be, amely szerint fizetésemelés helyett az államtitkárok erőfeszítéseit is egy-egy láda almával kellene elismernie a kormánynak.

Tovább

Karsai Dániel: Gyakorolhat valódi kontrollt a parlament a veszélyhelyzeti jogalkotás felett? – Észrevételek Vörös Imre cikkéhez

felhatalmaza_si.jpgA valódi alkotmányos aggályt az okozza, hogy a kormány előre nem látható ideig fenntarthatja a veszélyhelyzetre hivatkozva hozott rendeletek hatályát, s azokat a parlament nem kívánja kontrollálni – állítja Karsai Dániel ügyvéd. Ezzel részben vitatkozik Vörös Imre akadémikus blogunkon megjelent írásával. Szívesen helyt adunk az ügyről hasonlóképpen másként gondolkodóknak is, és várjuk a további észrevételeket. Minderről persze megvan a saját véleményünk, de a vitát ezzel nem akarjuk befolyásolni.

Tovább

Már csak a lefüggönyözött fekete autó hiányzik

ke_pernyo_foto_2020-05-14_16_50_20.pngA „nagy testvér” figyel – üzeni a hatalom, tessék tehát óvatosan bánni a közösségi média kínálta lehetőségekkel. Aki a kormánynak nem tetsző tartalmat tesz közzé, jobb, ha máris félni kezd, mert hajnalban rendőrök jelenhetnek meg a lakásán. Ezt nem tűrhetjük, mert a végén még jöhet a fekete autó, ezért a véleménynyilvánítás szabadságának megőrzése érdekében a Civilek a Demokráciáért Egyesület aláírásgyűjtési kampányt hirdetett.

Tovább

Vörös Imre: Miért ne dőljön be Európa Varga miniszter asszonynak?

vo_ro_simre_copy.jpgMelyik parlamentáris demokráciában lehetséges az, hogy az országgyűlés a saját maga által alkotott felhatalmazási törvényt csak a felhatalmazott – a kormány – beleegyezésének előzetes beszerzése után helyezheti hatályon kívül? – teszi fel a kérdést Vörös Imre akadémikus, volt alkotmánybíró. Erről az alkotmányjoggal foglalkozó rangos berlini blogon (https://verfassungsblog.de/warum-europa-nicht-auf-ministerin-varga-hereinfallen-sollte/) fejtette ki a véleményét, és az eredetileg német nyelven írott dolgozat teljes magyar fordítását elsőként nekünk adta át.

Tovább

Magyar György: A koronavírus-járvány kapcsán kihirdetett „veszélyhelyzet” jogellenes

ke_pernyo_foto_2020-05-12_12_40_39.pngA járványveszély idején különösen szükség lenne az egyenes beszédre. Különben csak ködszurkálás folyik, mert a hatalom játszik az emberek életével: csak arról ad információt, ami a saját érdekeit szolgálja. Például a csepegtetett adatokkal azt sugallja, hogy van mitől félnünk, de a kormány megvéd minket. Politikai célja ebben a válsághelyzetben sem más, mint a hatalom megőrzése.

Tovább

Ma a járvány a vezető téma, de miért hal meg naponta más okból sok száz ember? Arról is beszélni kellene

ke_pernyo_foto_2020-05-09_14_12_58.pngKórházi fertőzésekben többen halnak meg, mint amennyi áldozatot eddig a koronavírus követelt. Évente balesetben hunynak el, illetve maguk vetnek véget az életüknek összességében mintegy ötezren, akik még élhetnének. Egyébként minden nap 350-400 ember hal meg részben talán az egészségügyi ellátórendszer működésképtelensége okán, miközben a koronavírus-járványnak tulajdonított 10-12 elhunytról naponta tájékoztatást adnak. Arról is érdemes lenne beszélni, hogy másoktól miért kell idő előtt búcsút vennünk.

Tovább

Kásler miniszter meddig szórakozhat velünk?

ka_sler.jpgHadilábon áll a jogállamisággal Kásler Miklós miniszter, de az egész stábja is, ha úgy gondolják, hogy az egészségügyben az életviszonyainkat meghatározó kérdésekről elég belső utasításokban, körlevelekben rendelkezni. Ráadásul a tárcavezető mintha a hosszú hétvégékre időzítene fontos bejelentéseket. Húsvét előtt a kórházi ágyak kiürítésének ötletével lepett meg minket, május 1-jére pedig azt találta ki, hogy hétfőtől megint újra indulhat az egészségügyi alapellátások nagy része. Pünkösdre vajon mivel fog előállni?

Tovább