Orbán jogvégzett emberként azért tudhatná, hogy mit beszél

2020. január 12. - Magyar Ügyvéd

ke_pernyo_foto_2020-01-12_17_36_53.png"Megsebezte" a magyar néplelket, hogy a bűnözőknek pénzt fizetnek, ha a fogva tartás körülményei nem megfelelők, ezért Orbán Viktor miniszterelnök szerint a továbbiakban egyetlen fillért sem kellene adni nekik. Ezzel azonban semmibe venné az emberi jogi bíróság ítéleteit, meg az emberi jogok európai egyezményét. Mellesleg kár, hogy azt sem tudja, mi a különbség az Európai Unió Bírósága és az Európa Tanács égisze alatt működő Emberi Jogok Európai Bírósága között.

Tovább

Bill Gates szerint fizessenek többet a gazdagok – avagy Mészáros Lőrinc okosabb, mint Zuckerberg

gates.jpgA világ egyik leggazdagabb embere szerint neki, és a hozzá hasonló milliárdosoknak magasabb adókat kellene fizetniük. „Aránytalanul jól kerestem, holott mások is ugyanolyan keményen dolgoztak az előre jutásért. (...) A gazdagoknak több adót kell fizetniük ahhoz képest, amennyit most fizetnek” – írta a blogján Bill Gates, a Microsoft társalapítója. A nemzet milliárdos gázszerelője vajon mit szól ehhez?

Tovább

A MOL-vezér mégis börtönbe kerülhet?

herna_di.jpgElső fokon Ivo Sanader korábbi horvát kormányfőt hat, Hernádi Zsoltot, a Mol Nyrt. első emberét két év börtönbüntetésre ítélték a napokban Zágrábban. A bíró elfogadta ugyanis a vádat: a felek megállapodást kötöttek arra nézvést, hogy Sanader kenőpénzért cserében segíti a Mol és a horvát állam megállapodását az INA kőolaj-finomító irányítási jogainak megszerzésében.

Tovább

Iszapkatasztrófa: politikai nyomásra született a szigorúbb ítélet?

ke_pernyo_foto_2019-12-16_19_44_28.pngA politika tartsa távol magát az igazságszolgáltatástól – hangsúlyozta Magyar György ügyvéd hétfőn az ATV Start című reggeli műsorában. A 2010-es iszapkatasztrófa kapcsán ugyanis visszatérően megszólaltak kormányzati tényezők, és üzentek a bíróságoknak. Az ügyben a napokban kihirdetett, a korábbinál szigorúbb ítéletet viszont nem kívánta minősíteni, mondván, majd a verdikt írásbeli indokolásából kiderül, miért látta úgy a Győri Ítélőtábla, hogy súlyosabb büntetéseket kell kiszabni.

Tovább

A vagyonnyilatkozat az önkormányzati képviselőknél is egy nagy kamu?

vagyon.jpgAz októberben megválasztott önkormányzati képviselők között van a saját bevallása szerint kifejezetten vagyonos ember, míg többen egyenesen nyomorognak. Már ha igazat mondanak, mert jogkövetkezmények nélkül mindenki azt hazudik, amit akar. A lényeg, hogy a vagyonnyilatkozatot határidőre leadják. Ráadásul ezeket a bevallásokat a helyhatóságoknak nem is kell hivatalból a honlapjukon nyilvánosságra hozni.

Tovább

Iskolai erőszak: ez itt azért még nem Amerika

gyo_r1.jpgA legfrisseb sajtóértesülés szerint a tanúvallomások mellett egy kamerafelvétel is rendelkezésére áll az egyik győri középiskolában történt múlt heti támadásról. A 17 éves H. András az eddigi adatok szerint ezért késelte meg a tanárát, mert néhány órával korábban hármast kapott tőle. Az eset méltán váltott ki nagy felháborodást, de érdemes óvatosan bánni a minősítésekkel, mert csak pánikot kelt, aki úgy gondolja – és ez elhangzott a magyar médiában –, hogy ez itt már Amerika.

Tovább

A DK két mondattal elintézné, hogy a polgármesterek ne élhessenek vissza a szabadságmegváltással

e_rdva_rosha_za.jpgA polgármesterek szabadságmegváltásával kapcsolatos vélelmezett visszaélések megelőzése érdekében törvénymódosítást nyújtottak be a Demokratikus Koalíció parlamenti képviselői. Kérdéses, hogy a fideszes többség számára felemás sikerrel zárult önkormányzati választás után a parlamenti többség mit szól ehhez.

Tovább

Polgármesteri szabadságmegváltás: ha törvényes is, de végtelenül tisztességtelen

piko.jpgTöbb milliót követelnek az őszi önkormányzati választáson bukott egyes polgármesterek azon a címen, hogy évek óta nem vették ki a szabadságukat. A képviselő-testületek felelőssége, ha ezt esztendőkön át ennyiben hagyták. A munka törvénykönyve egyszerű melósokra érvényes szabályozása szerint különben az időben ki nem vett szabadság elvész, és ugyanez igaz például a minisztériumi közszolgákra is. A jogalkotó nagyon melléfogott ezzel az egésszel.

Tovább

Fura időutazás – avagy mi történt a bírósági vezetőkkel?

A Magyar Bírói Egyesület elhatárolódik

ku_ria1.jpg„A hivatalba lépésed óta eltelt nyolc esztendő eredményei által hazánk bíróságainak történelemkönyve aranykort hirdető újabb fejezettel folytatódik” – írják bírósági vezetők „Kedves Elnök Asszony!” kezdetű levelükben. Majd így folytatják: „Köszönjük, hogy támogatásoddal az Alaptörvény szellemének legjobb értőivé (...) váltunk”.

Tovább

Választás 2022: körzetenként legyen egy jelölt, legyen közös ellenzéki lista

magyarnsz.jpgFélre kellene tenni a pártoskodást, legyen előválasztás, így legyen minden választókerületben egy ellenzéki közös jelölt, legyen közös ellenzéki lista 2022-ben a parlamenti választáson, különben jöhet a Fidesz negyedik kétharmada. Ha a technikai koalíció beválik, az új parlament feladata a jogállamiság helyreállítása lenne, és utána következhet egy új választás, már tisztességes feltételek mellett.

Tovább