Orbán megüzente Merkelnek, mi a jogállamiság, de a hazai viszonyokra azért ne legyen annyira büszke

2020. július 11. - Magyar Ügyvéd

orba_nmerkel.jpgKioktatta Orbán Viktor Angela Merkelt a jogállamiságból, de annyira azért ne vágjon fel arra, ami az elmúlt tíz évben Magyarországon történt. Bár nálunk tényleg nem lehet párttag egy alkotmánybíró, ám a hatalom elvtelen kiszolgálása követelmény. A Fidesz nyilván ezért állította szinte minden fontos intézmény élére a megbízható vazallusait.

Tovább

Kaleta-ügy: nem a Btk.-ban van a hiba

kaleta_copy.jpgKevés az egy év felfüggesztett szabadságvesztés a pedofil képeket informatikai eszközein sokezerszám gyűjtő Kaleta Gábor volt perui nagykövettel szemben – napok óta erről folyik a vita. De a túl enyhének tartott verdiktről nem a Btk. és nem a bíróság tehet. Az ügyészség a vádlott beismerésére tekintettel – érdemi tárgyalás mellőzésével – felfüggesztett szabadságvesztés kiszabását indítványozta, amit a bíróság köteles elfogadni. A hatályos Btk. ezt a cselekményt három hónaptól három évig terjedő büntetési tétellel fenyegeti.

Tovább

A közéleti vitákban az ízléstelenségnek nincs határa

ke_pernyo_foto_2020-07-07_21_17_55.pngEgy politikust bugyiban ábrázolni – az Alkotmánybíróság korábbi határozatai alapján –  legalábbis súrolja a véleménynyilvánítás alaptörvényben megállapított határait. Egyebek mellett erről az ügyről is szó esett az ATV Civil a pályán című, a nyári szünet előtti utolsó adásában. A korlátozott műsoridő miatt ezzel – és néhány más témával – kapcsolatban nem volt módom teljes egészében kifejteni a véleményemet. Így most a blogon teszem közzé, amit a felvetett kérdésekkel kapcsolatban fontosnak tartok elmondani.

Tovább

A Lánchíd része a világörökségnek, ezért a kormány kötelessége annak megóvása

ke_pernyo_foto_2020-07-02_15_21_40.pngA Lánchíd a világörökség része, és ennek megfelelően a magyar állam nemzetközi szerződésben vállalt kötelezettsége annak állagmegőrzésére. A UNESCO 1987. december 11-én vette fel a világörökségek közé Budapest Duna-parti látképét és a budai Várnegyedet, s mindennek része három Duna-híd is: az Erzsébet híd, a Lánchíd és a Szabadság híd. A Lánchíd felújításához a kormánynak már csak emiatt is megfelelő támogatást kell nyújtania.

Tovább

Az ellenzéknek tilos, de a kormány szabadon visszaélhet a személyes adatainkkal

konzulta_cio.jpgNyolcmillió választópolgár kapta kézhez az újabb nemzeti konzultációs kérdőívet, s vagy kétmillió nyugdíjasnak kézbesített a posta névre szóló propagandakiadványt. A kormány szabadon garázdálkodhat az állami adatbázisokban, ha pedig az ellenzék gyűjti az íveket, az tényleg súlyos adatvédelmi aggályokat vet fel? Amit szabad Jupiternek, azt nem szabad a kisökörnek.

Tovább

Civiltörvény: a magyar kormány nem akarja érteni, mi a baj

ke_pernyo_foto_2020-06-25_14_05_26.pngNem lehet a civil szervezeteket aszerint listázni, hogy kapnak-e külföldről támogatást – ez teljesen egyértelműen megfogalmazódott az Európai Unió Bíróságának múlt heti döntésében. A Miniszterelnökség államtitkára viszont még hétfőn is próbált más értelmet adni az ítéletnek. Mindez emiatt került az ATV Nap híre című műsorában ismét napirendre.

Tovább

Karácsony Gergely nyakára akarnak térdelni a kormánypárti álcivilek?

la_nchi_d_copy.jpgA főváros teli van pénzzel, és azt csak értelmesen kell felhasználni – nyilatkozta Orbán Viktor a Lánchíd felújítása kapcsán. A CÖF még ennél is továbbment: nem engedhetik, hogy Budapest főpolgármestere a Lánchíd nyakára térdeljen. A fideszes álcivil szervezetnél mindenkinek elment a józan esze? Tényleg nem hallottak arról, hogy Amerikában egy rendőr percekig térdepelt egy fekete férfi nyakán, aki bele is halt az intézkedésbe?

Tovább

Mi a rosszabb: majomhoz hasonlítani vagy Szálasi képével összemontírozni politikusokat?

bicikli1_copy.jpgAz Alkotmánybíróság szerint „az emberi méltóság korlátozhatatlan magját sérti, ezért az emberi státusz nyilvánvaló́ és súlyos becsmérlésében testet öltő megnyilvánulásnak” tekintette azt, hogy politikusokat megalázó́ módon, majomként ábrázolták egy kampányfilmben. És akkor mi van, ha egy Szálasi Ferencről készült fotóra montírozzák Karácsony Gergely képét? Ez a Fidesznél rendben van?

Tovább

Büntetőeljárás is várhat a kórházból hazaküldött betegek orvosaira

magyar_copy.jpg

„A kórházak orvosainak lojalitása, félelme, vagy egyszerűen hozzá nem értése miatt küldhettek haza olyan betegeket is, akiknek ez súlyos egészségkárosodást okozott – jelentette ki Magyar György, aki hangsúlyozta: az orvosnak azt az utasítást, ami ilyen súlyos helyzetet teremt el kell utasítani, sőt, ez a kötelessége. Ha a felelősség megállapítható, az orvosok ellen foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés miatt indítható büntetőeljárás”. 

Tovább

A saját alaptörvényével megy szembe a Fidesz, amikor kifosztja az önkormányzatokat

alapto_rve_ny1.jpgÚgy tűnik, a kormány végképp el kívánja lehetetleníteni az egész önkormányzati rendszert. Ha ez a szándék, a kétharmad birtokában megteheti, de akkor ne tessenek szégyenlősködni, hanem bátran mondják ki: Magyarországon minden hatalom a Fideszé!

Tovább