Magyar Ügyvéd Blog

Börtönbe kerül a szexragadozó pedagógus?

2017. november 03. - Magyar Ügyvéd

biros.jpgAlig várta Misi bácsi, hogy a tanítványai betöltsék a 14. életévüket, és akkor lecsapott rájuk. De lehet, hogy alaposan elszámította magát, mert egy pedagógusnak tilos a diákjaival szexuális kapcsolatot létesíteni. Ennek büntetőjogi következményei lehetnek.

A gyanú szerint évekig zaklatta hetedikes-nyolcadikos tanítványait egy délutáni médiaiskola vezetője, egyben tanára. Sz. Mihály Zoltán a bizonytalan, bátortalan lányokat kereste, és nagyon ügyelt arra, hogy a kiszemelt áldozat elérje a 14 éves kort – hallhattuk a hírekben.

„Misi nem azokra a lányokra figyelt oda igazán, akikkel minden rendben volt, hanem teljesen tudatosan az olyan kislányokat hálózta be, aki egy kicsit bizonytalan volt, bátortalan volt, hiányzott neki a szeretet, nem volt esetleg apukája, anyukája, vagy meghaltak a szülei. Nagypapa, nagymama nevelte” – mondta el egy édesapa a Hír TV Riasztás című műsorában.

A tanár úgy bukott le, hogy az egyik szülő meglátta csókolózni egy kislánnyal. A család feljelentést tett, s a nyomozás során kiderült, hogy Misi bácsi évtizedek óta molesztálhatott hetedikes-nyolcadikos lányokat.

Korábban a férfi egy budapesti általános iskola földrajztanára volt, s egyik tanítványának három nappal a 14. születésnapja után vette el a szüzességét, akit később feleségül is vett, de a házasság utóbb válással végződött. A nő elmondása szerint Misi bácsi ezt megelőzően is „minden egyéb dolgot megtett”, ám közösülésre nem került sor.

Egy pszichiáter szerint a férfi személyisége súlyosan torzult, de „valószínűleg egy magasabb intellektustartományba esik, tehát jó értelmi képességű, ismeri a jogszabályokat, ismerheti a retorziókat, a lebukás utáni következményeket. Tudja, hogy más a büntetési tétele egy 12 alatti és egy 12 fölötti sérelmére elkövetett cselekménynek”. Ezért 13-14 évesekkel követte el a bűncselekményeket – tette hozzá. A szerkesztők nyilván tévesen tájékoztatták a szakembert a Misi bácsi terhére rótt cselekményről, hiszen éppen arról van szó, hogy megvárta, amíg az áldozatok betöltik a 14. életévüket.

A 12 év kapcsán a pszichiáternek annyiban igaza van, hogy a Btk. szerint mindenképpen „szexuális erőszakot követ el az is, és öt évtől tíz évig terjedő szabadságvesztés büntetéssel büntetendő, aki tizenkettedik életévét be nem töltött személlyel szexuális cselekményt végez”. Tehát közömbös, hogy a 12 év akatti fiatal beleegyezett-e az aktusba vagy csak kényszer hatására engedett, mert a bűncselekmény mindenképpen megvalósul. 

Ugyanakkor szexuális visszaélésnek minősül, ha tizennyolcadik életévét betöltött személy tizennegyedik életévét be nem töltött személlyel végez szexuális cselekményt, s a gyermek nem ellenkezett. Ennek a büntetési tétele enyhébb, de egytől öt évig terjedő börtön annak is kinéz, aki 13-14 éves kiskamaszokat – és közömbös, hogy lányokat vagy fiúkat – visz ágyba. De a felelősségre vonáshoz ennél kevesebb is elég.

A Btk. szerint szexuális cselekmény a „közösülés és minden súlyosan szeméremsértő cselekmény, amely a nemi vágy felkeltésére, fenntartására vagy kielégítésére alkalmas, vagy arra irányul”. A hagyományos értelemben vett közösülés tehát a bűncselekmény megvalósulásának nem szükségszerű feltétele.

Igazán a 14. életév a vízválasztó: aki ezt betöltötte, azzal alapvetően büntetőjogi következmények nélkül lehet szexelni. Nyilván nem normális, ha egy harmincas-negyvenes, esetleg még idősebb ember a tizenéveseket kedveli, de a jog ezzel nem tud – nem akar – mit kezdeni.

Bizonyos esetek azonban kivételnek számítanak. „Az a tizennyolcadik életévét betöltött személy, aki tizennegyedik életévét betöltött, de tizennyolcadik életévét be nem töltött személlyel a vele kapcsolatban fennálló hatalmi vagy befolyási viszonyával visszaélve szexuális cselekményt végez, három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő” – olvasható a Btk.-ban.

Mit is jelent ez? Például azt, hogy egy tanár jól teszi, ha visszafogja magát, hiszen a pedagógus mindenképpen hatalmi pozícióban van a diákkal szemben. Így mindig felvetődhet, hogy a legalább 14 éves tanuló valóban önként ment-e bele a szexuális kapcsolatba, vagy csak azért engedett, mert érzékeltették vele: ha nem bizonyul eléggé készségesnek, annak az osztályzatokra vagy a minősítésére kiható következményei lesznek.

Azt persze, hogy mi a hatalmi helyzettel való visszaélés, csak az adott ügy minden részletének ismeretében dönthető el. De van még más is: a „kiskorú nevelésére, felügyeletére vagy gondozására köteles személy (…), aki e feladatából eredő kötelességét súlyosan megszegi, és ezzel a kiskorú testi, értelmi, erkölcsi vagy érzelmi fejlődését veszélyezteti, bűntett miatt egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő”. Egy pedagógus esetében pedig kétségkívül elvárható, hogy mindent tegyen meg a gondjaira bízott gyermekek egészséges fejlődése érdekében. Aki fogdossa, csókolgatja, szexuális játékokra veszi rá a tanítványait, e kötelezettségét nyilvánvalóan súlyosan megszegi.

Szóval Misi bácsi ügyében több büntetőjogi tényállás is felmerül, miközben igen valószínű – már ha igaz, hogy több évtizede molesztálta a tanítványait –, hogy az esetek egy része elévült. Ha eltelt a büntetési tétel felső határának megfelelő idő, de legalább öt év, a felelősségre vonásra már nincs lehetőség. Misi bácsi tehát sok mindent megúszhat, de ha nem hagyott fel a sajátos szokásaival, bizonyosan lehetnek még terhére róható ügyek.

A Btk. 2014. december 21-e óta különben úgy rendelkezik, hogy ha a nemi élet szabadsága és a nemi erkölcs elleni bűncselekmény sértettje a bűncselekmény elkövetésekor a tizennyolcadik életévét még nem töltötte be, az elévülés határidejébe nem számít be az a tartam, amíg a tizennyolcadik életévét be nem tölti.

(Fotó: 24.hu)

A bejegyzés trackback címe:

https://magyarugyved.blog.hu/api/trackback/id/tr913147510

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása