Magyar Ügyvéd Blog

Nem lehet itt sokig trükközni, mert a volt macedón miniszterelnököt ki kell adni

2018. november 15. - Magyar Ügyvéd

macedo_n1.jpgA korrupció miatt elítélt volt macedón miniszterelnök kiadatását kérte Magyarországtól a macedón belügyminisztérium. Nikola Gruevski menedékjog iránti kérelmet nyújtott be nálunk, de ezzel sokra nem megy, mert a kiadatását a kormány köztörvényes bűncselekmény esetén akkor sem tagadhatja meg, ha a politikusnak nemzetközi védelmet biztosít, Macedónia ugyanis a hazai jog szerint biztonságos harmadik ország.

A menekültügyi hivatal budapesti központjában hallgatják meg biztonsági okokból a börtönbüntetése elől menekülő volt macedón miniszterelnököt – derült ki kormányzati körök nyilatkozataiból. Magyar György ügyvéd szerint azonban a politikust a nemzetközi elfogatóparancs alapján őrizetbe kellett volna venni. De ha már ezt nem tették, miután érvényes úti okmányok nélkül lépett az ország területére, őt valamelyik tranzitzónához kellett volna kísérni, hogy ott nyújtsa be a menedékjog iránti kérelmét.

A macedón kormányfő, Zoran Zaev azt mondta, azt várják Magyarországtól, hogy mutasson példát, és ne védjen olyan bűnözőt, aki országa állampolgárainak kárt okozott. Ehhez képest az elődje, Nikola Gruevski megszökött a korrupciós vádak miatt jogerősen kiszabott kétéves börtönbüntetés elől, és menedékjog iránti kérelmet nyújtott be az illetékes magyar hatósághoz – ezt a Miniszterelnökség is megerősítette.

Az üggyel kapcsolatban az egyik legfontosabb kérdés, hogyan került Magyarországra a volt macedón kormányfő – hangsúlyozta Magyar György ügyvéd. Ha érvényes úti okmány nélkül érkezett – a macedón kabinet közleménye szerint pedig az útlevelét bevonták –, a hatóságoknak az általános szabályok szerint kellett volna eljárnia: az illegálisan az ország területére a déli határokon belépő idegeneket a határszakaszon felállított kerítéshez szállítják azzal, hogy várjon a sorára a határ túloldalán, és adja be a menedékkérelmét valamelyik tranzitzónában.

Azt persze nem tudni, hogy Nikola Gruevski rendelkezett-e valamilyen másik érvényes útlevéllel, amelynek birtokában esetleg szabályosan lépett Magyarország területére. Ha így történt, a menedékjog iránti kérelmet valóban beterjeszthette akár Budapesten is. Más kérdés, hogy beadványa kedvező elbírálására elvileg esélye sincs, hiszen a magyar kormány visszatérően hangoztatja: mindenki abban a számára biztonságos országban forduljon menedékjogért, ahová első alkalommal belépett. A macedón politikus pedig például Szerbián, Horvátországon vagy Szlovénián át juthatott Magyarországra, s a hazai rendelkezések szerint ezek mindegyike biztonságos harmadik ország.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón is érintette Nikola Gruevszki ügyét. Szerinte nem kormányközi, hanem jogi kérdésnek tekinthető a volt macedón miniszterelnök menekültstátus iránti kérelme. Elmondta:: a magyar állam semmilyen segítséget nem nyújtott ahhoz, hogy Nikola Gruevszki elhagyja Macedóniát. A volt kormányfő egy Macedónián kívüli magyar külképviseleten tett szándéknyilatkozatot a menedékkérelem benyújtására, majd biztonsági okokból úgy döntöttek, hogy a meghallgatására nem a tranzitzónában, hanem a Menekültügyi és Állampolgársági Hivatal budapesti központjában kerül sor – magyarázta. Hozzátette: ez korábbi politikai vezetők esetében általános gyakorlat. Ha ez így van, érdeklődéssel várjuk a listát. Meg az információt arról is, hogyan keveredett Magyarországra úti okmányok nélkül a mecedón politikus.

A hatályos rendelkezések nem tesznek kivételt, így nincs lehetőség semmiféle „VIP-eljárásra”. Magyar György szerint ráadásul a nemzetközi jogsegélyről szóló törvény szerint aki ellen nemzetközi elfogatóparancsot bocsátottak ki, azt a személyt a megkeresett államnak őrizetbe kell vennie. Vagyis: a keresett ember nem flangálhat szabadon, amíg az illetékes hatóságok meg nem állapítják, hogy adtak-e ki ellene kiadatási kérelmet is.

E tekintetben pedig az sem lehet perdöntő, ha az érintettnek esetleg menekültstátust biztosítanak. „Meg kell tagadni a menekült kiadatását, kivéve, ha azt a menedékjogról szóló törvényben meghatározott biztonságos harmadik ország kéri” – így szól ugyanis a hatályos magyar szabályozás. Macedónia pedig – ahonnan az utóbbi pár évben egyetlen menedékkérő sem érkezett hozzánk – a hazai rendelkezések szerint kétségkívül biztonságos harmadik országnak számít, tehát egy köztörvényes bűncselekmény elkövetőjét ki kell adni.

Az egész történet mindezért sok sebből vérzik Magyar György szerint. A volt macedón kormányfőt, amennyiben tényleg érvényes útlevél nélkül érkezett, rövid úton ki kellett volna toloncolni, már ha tudni lehet, hogy egyáltalán honnan érkezett Magyarországra. A schengeni, így az osztrák, a szlovák és a szlovén határon ugyanis nincs ellenőrzés, így ezen irányokból kontroll nélkül bejöhetett.

Ha menedékkérelemért folyamodott, akkor az általános szabályok szerint eljárva a déli államhatárhoz kísérhetik, ahol beállhat a többi migránssal együtt a sorba. Feltéve megint csak azt, ha Nikola Gruevski ott lépte át a határt. De a nemzetközi elfogatóparancs alapján mindez tulajdonképpen közömbös: le kell fogni a körözött személyt, s utána lehet vizsgálni, hogy az a bűncselekmény, amely miatt keresik, a saját országában és nálunk is bűncselekmény-e.

A korrupció, meg a hivatali visszaélés azonban nálunk is büntetendő. Tehát ezzel nincs gond. Bárhogy is szeresse a jelenlegi fideszes kurzus a macedón elvbarátját, nemigen segíthet rajta. Ha menedékjogot biztosít – amire az Orbán-kormány saját szabályai szerint egyszerűen nincs jogi lehetőség –, akkor sem. Illetve egyet tehetnek: szemet hunynak, és hagyják, hogy a feltételezhetően máig szabadlábon levő Nikola Gruevski észrevétlenül elhagyja az országot.

Aztán már legyen másik állam gondja, hogy mit kezd a börtönbüntetés elől menekülő macedónnal…

(Fotó: index.hu)

A bejegyzés trackback címe:

https://magyarugyved.blog.hu/api/trackback/id/tr7114374829

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása