Magyar Ügyvéd Blog

Előválasztás Budapesten: Magyar György szerint még bárki előtt nyitva áll a lehetőség

2019. június 01. - Magyar Ügyvéd

magyar-hadha_zy.jpgNe a pártok alkudozzanak a főpolgármester-jelölt személyéről, hanem az előválasztások eredményeként dőljön el, ki az az egyetlen hiteles jelölt, akit az ellenzék egységesen támogat – ezt hangsúlyozza Magyar György, a Civil Választási Bizottság elnöke. A verseny nyitott: bárki jelentkezhet, aki június közepéig össze tud gyűjteni kétezer támogató aláírást.

A budapesti főpolgármesteri posztra jelentkezők közötti előválasztás második fordulóját június végéig le kell bonyolítani, és aki június 5-e és 16-a között képes kétezer támogató aláírást összegyűjteni, az indulhat – ebben állapodtak meg a Magyar György ügyvéd vezette Civil Választási Bizottság tagjai csütörtökön. Ezt az ügyvéd az ATV Egyenes beszéd című műsorában mondta el péntek este.

Tehát mindenki indulhatna, aki a kétezres limitet teljesíti. Ha húszan lesznek, akkor annyi szereplője lesz az előválasztásnak – fogalmazott az ügyvéd. Egyébként már vannak olyan civilek is, akik jelentkeztek, és amennyiben lesz kétezer támogató mögöttük, természetesen indulhatnak.

A Civil Választási Bizottság tagja:

Civilek a demokráciáért

Mindenki Magyarországa Mozgalom

Számoljuk együtt!

Nyomtass te is!

aHang

Oktogon Közösség

Állampolgárok a Centrumban Egyesület

Karácsony Gergely

Puzsér Róbert

MSZP

Párbeszéd

Demokratikus Koalíció

Jobbik

Momentum

LMP

Szolidaritás Mozgalom

Utána nem egészen két hét állna rendelkezésre az előválasztás lebonyolítására, mert Magyar szerint nem lehet tovább halogatni az ügyet, az emberek jelentős része ugyanis szabadságra megy, és a nyár derekán már igen nehéz lenne mozgósítani. Az első fordulóban – amikor Karácsony Gergely, a Párbeszéd, és Molnár Csaba, az MSZP jelöltje között lehetett választani, s a résztvevők többsége az előbbi indulót támogatta – 33 ezren vettek részt, most ötvenezernél húznák meg a határt. Szavazni személyesen, illetve az interneten keresztül is lehet majd, de a technikai részletekről még tárgyalások folynak.

Hadházy Ákos független parlamenti képviselő, a Mindenki Magyarországa Mozgalom alapító tagja hangsúlyozta: a szervezet támogatja ezt a kezdeményezést, és azt sem tartja kizártnak, hogy a fővárosi kerületekben is hasonló módon válasszák ki a jelölteket. De ez csak egyik eleme a sikernek, mert nem kevésbé fontos, hogy mennyi aktivistát tudnak mozgósítani.

A korábbi időszak tapasztalatai alapján azt állította, hogy az ellenzék nem igazán szervezte meg önmagát. A jelenlegi hatalom leváltására pedig egyetlen politikus sem képes, és ezért – tette hozzá –, kulcskérdés, sikerül-e elég sok embert megnyerni a kampányban való közreműködésre. Magyar György hozzátette: az azonban a politika feladata, hogy orientálja a választókat, vagyis adjon iránymutatást.

A Momentum is indul

A publikum számára eddig viszonylag ismeretlen momentumos politikus indulhat Budapesten a főpolgármesteri címért – értesült az Azonnali több forrásból. A jelöltről még dönt az EP-választáson megerősödött párt küldöttgyűlése vasárnapig, így hétfőn jelentik be a nevét.

A potenciális jelölt Kerpel-Fronius Gábor lehet, akiről keveset tudni. Fekete-Győr András, a Momentum elnöke az ATV kérdésére megerősítette, hogy saját jelöltben gondolkodnak, de konkrét neveket nem árult el. Azt viszont elmondta, hogy az előválasztás eredményét tiszteletben tartjak, és készek beállni a győztes mögé.

Azt is közölte, hogy Kerpel-Fronius Gábort jó jelöltnek tartaná, de a döntést a párt küldöttgyűlése hozza meg vasárnap. Az adásban ugyanakkor megemlített két másik, szintén kevésbé ismert nevet, mint lehetséges indulót.

A bejegyzés trackback címe:

https://magyarugyved.blog.hu/api/trackback/id/tr3714873494

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása