Magyar Ügyvéd Blog

Hiteles közös programmal álljon elő krumpliosztás helyett az ellenzék

2020. november 01. - Magyar Ügyvéd

ke_pernyo_foto_2020-11-01_17_26_20.pngNe krumplival akarjon szavazatokat vásárolni az ellenzék, hanem legyen közös programja, hiteles víziója a magyar köztársaság, a jogállamiság helyreállítására, az elképesztő társadalmi igazságtalanságok felszámolására. Az együttműködésnek ez kell, hogy legyen az alapvető célja.

Az erzsébetvárosi helyi választási bizottság 2021. január 24-ére írta ki az időközi választást, amire Borka-Szász Tamás lemondása miatt volt szükség. A volt DK-s önkormányzati képviselő áramlopási botrányba keveredett, és önként távozott a képviselő-testületből. Ő az irodájában olyan informatikai rendszert működtetett, amely igen jelentős többletköltséget okozhatott az önkormányzatnak.

Nekem ezzel nincs dolgom, mert állapítsa meg a nyomozóhatóság, hogy a megtévedt politikus ténylegesen mennyi kárt okozott a VII. kerületnek, és annak mi lesz a jogi következménye. A Heti TV adásába azért hívtak meg, hogy arról beszélgessünk, érdemes-e előválasztást tartani a helyi időközi önkormányzati választást megelőzően. A végeredmény szempontjából különben majdnem mindegy, hogy Borka-Szász helyett kit választanak, mert bármi legyen is legyen a döntés, az ellenzék a Fidesszel szemben a kerületben stabilan megőrzi a többségét.

De nem is ez volt a kérdés, hanem az, érdemes-e előválasztást tartani ilyen körülmények között Erzsébetvárosban. A válasz pedig egyértelmű: ez a politikai innováció bevált a fővárosi főpolgármester, illetve a IX. kerületi polgármester kiválasztása kapcsán. Sajnálatos, hogy a Borsod megyei 6. számú választókerületben – ahol tragikus körülmények között elhunyt a fideszes képviselő – erre állítólag nem volt idő, s egy, a korábbi nyilatkozatai alapján erősen megosztó jobbikos jelölt mögé állt be a teljes ellenzék. Amire nem találtak jobb megoldást.

Most viszont Erzsébetvárosban van lehetőség az előválasztásra, és ha viszonylag kis területről is beszélünk, az időközi választás alkalmas arra, hogy ismét teszteljük a Civil Választási Bizottság által kidolgozott rendszert, ami a választókat aktivizálja, a közbeszédet tematizálja, a jelölteket pedig legitimálja. Meggyőződésem ugyanis, hogy az ellenzéki együttműködés helyett nincs más út a NER leváltására.

Most csak Erzsébetváros egyetlen helyi képviselői posztja a tét, de a jövőt illetően ez sem kevés. Válasszák ki a polgárok közösen a kerületben a legalkalmasabb és leghitelesebb közös jelöltet, és ebben a folyamatban a Civil Választási Bizottság és az Ellenzéki Együttműködés (ELEGY) készséggel részt vesz. Erre civil szervezetektől már kaptunk is felkérést.

És akkor gondolkozzunk tovább: aki voksol az előválasztáson Erzsébetvárosban – ha lesz ilyen –, nagy valószínűséggel el is megy majd jövő januárban szavazni. Ami igaz lehet a 2022-es országgyűlési választás kapcsán is: amennyiben a polgárokra bízzuk, hogy maguk dönthessenek a pártok, esetleg civil szerveződések által megnevezett, a fideszes indulóval szembeni helyi ellenzéki jelöltek, illetve a közös miniszterelnök-jelölt személyéről – amiből az is következik, hogy a NER-rel szembenálló politikai erők kizárólag egy közös listát állíthatnak –, esély lehet a Fidesz leváltására.

Ne krumplival akarjunk szavazatokat vásárolni, hanem az ellenzéknek legyen közös programja, hiteles víziója a magyar köztársaság, a jogállamiság helyreállítására, az elképesztő társadalmi igazságtalanságok felszámolására. Az együttműködésnek kizárólag ez lehet az alapvető célja. Akkor esélyünk van rá, hogy menesszük az Orbán-rezsimet. Már így is túl sok időt kaptak arra, hogy felszámolják a demokratikus jogállamot.

 

(Illusztráció: Jakab Péter/Facebook – a jobbikos politikus arra hívta fel Orbán Viktor figyelmét, hogy nem lehet a választókat egy zsák krumplival megvenni.)

A bejegyzés trackback címe:

https://magyarugyved.blog.hu/api/trackback/id/tr416268772

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása