Magyar Ügyvéd Blog

A kormány eldöntötte: majd maga mondja meg, melyik sajtó mehet be a Covid-osztályokra

2022. február 10. - Magyar Ügyvéd

ke_pernyo_foto_2022-02-10_13_12_41_1.pngAz egészségügyről szóló törvény kimondja: mindenkinek „joga van olyan ismeretek megszerzéséhez, amelyek lehetővé teszik számára az egészsége védelmével és fejlesztésével kapcsolatos lehetőségek megismerését, valamint megfelelő tájékoztatáson alapuló döntését az egészséggel kapcsolatos kérdésekben”. Na, mostantól a kormány mondja meg, hogy ezt a jogot miként kell értelmezni.

Kormányrendelet írta felül a bírósági ítéletet: a kórházigazgató helyett az operatív törzs dönti el, hogy ki mehet tudósítani a kórházakba. Ezt a Telex fedezte fel a Magyar Közlönyben, alig pár nappal azután, hogy a portál pert nyert az Emberi Erőforrások Minisztériumával (Emmi) szemben, amiért a sajtó nem kapott engedélyt a kórházakba való belépésre, és ezért átírták a szabályokat.

Emlékezetes: a koronavírus-járvány alatt a kórházakba, egészségügyi intézményekbe nem engedték be a kormánytól független médiát, s csak az MTI és a MTVA forgathatott. A Fővárosi Törvényszék kimondta, hogy az Emmi jogtalanul utasította ki a Telexet és általában a nem kormánypáti sajtót a kórházakból. A jogerős bírósági döntés alapján nem a minisztérium, hanem a kórházigazgatók hatásköre arról dönteni, hogy kit engednek be az intézménybe.

Ezt, a döntés alapjául szolgáló jogszabályi állapotot változtatta meg az új rendelet, amely szerint az operatív törzs járványügyi érdekből meghatározhatja az egészségügyi intézmények sajtóval való kapcsolattartásának, valamint a sajtó által az egészségügyi intézmény területére történő belépésének rendjét. Az új szabályozás múlt szombaton hatályba lépett, az operatív törzs által meghatározott szabályok betartásáért pedig a kórházigazgatóké a felelősség. Arról azonban nincs információnk, hogy – a kormányhoz hasonló gyorsasággal – a törzs megalkotta-e a rendelet által hivatkozott kapcsolattartási-belépési szabályzatot vagy eljárásrendet, ugyanis ilyet még nem tettek közzé.

Ez a rendelet újabb megdöbbentő példája a magyar kormány azon törekvésének, hogy megakadályozza a média hozzáférését a közegészségügyi információkhoz, és akadályozza a független média munkáját – állapította meg Scott Griffen, a Nemzetközi Sajtóintézet (IPI) igazgatóhelyettese. Ebben alighanem igaza van, de az ezzel ellentétes szabályozás kontraproduktív.

Nézzük ugyanis a részleteket. Az egészségügyről szóló, 1997. évi CLIV. törvény kimondja: mindenkinek „joga van olyan ismeretek megszerzéséhez, amelyek lehetővé teszik számára az egészsége védelmével és fejlesztésével kapcsolatos lehetőségek megismerését, valamint megfelelő tájékoztatáson alapuló döntését az egészséggel kapcsolatos kérdésekben”. Ehhez bizony hozzátartozik az is, hogy megtudhassuk: a koronavírus-járvány kapcsán a szomszédságunkban hányan fertőzöttek, mennyien kerültek házi karanténba, s mennyien kórházba, egy esetleges kórházi kezelés során milyen ellátásra is számíthatunk, az állami fenntartású egészségügyi szolgáltatók, hogyan biztosítják és szervezik meg a fertőző, illetőleg súlyos szövődményekkel bekerülő betegek intenzív ellátását stb.

Az egészségügyi hatósági és igazgatási tevékenységről szóló, 1991. évi törvényből az is kiolvasható: az „emberi környezet szennyezettségéről és a járványügyi helyzetről megállapított adatok nyilvánosak. Életet vagy egészséget veszélyeztető mértékű környezetszennyezésről, illetve a járványról megállapított adatokat az egészségügyi államigazgatási szerv köteles nyilvánosságra hozni”.

Miért is kell emiatt perelni? A sajtó dolga ugyanis nem más, mint tájékoztatást adni a Covid-járvány lehetséges következményeiről. A sajtószabadságról és a médiatartalmak alapvető szabályairól szóló, 2010. évi CIV. törvény is a közönség jogaként, tehát alapvető szabadságjogként rögzíti: „mindenkinek joga van arra, hogy megfelelően tájékoztassák a helyi, az országos és az európai közélet ügyeiről, valamint Magyarország polgárai és a magyar nemzet tagjai számára jelentőséggel bíró eseményekről. A médiarendszer egészének feladata a hiteles, gyors, pontos tájékoztatás ezen ügyekről és eseményekről”.

Ennek pedig része, hogy tudósításokat közöljenek arról, mi a helyzet a kórházakban, hogy a társadalom széles rétege is szabadon megítélhesse az állami fenntartású egészségügyi ágazat hogyan áll helyt, funkcióját és rendeltetését mennyiben képes ellátni és betölteni. Persze tiszteletben kell tartaniuk a személyiségi jogokat, tehát a lélegeztetőgépen életben tartott betegekről nyilván nem készíthetnek felismerhető felvételeket, illetőleg az betegek ellátását semmilyen módon nem akadályozhatják vagy veszélyeztethetik.

Másfelől az oltáselleneknek – akik száma olyan legalább kétmillióra tehető – bemutathatnák, milyen következményei is lehetnek a Covidnak. És akkor csak a fenti törvényhelyeket tudjuk idézni. Mindenkinek joga van a járvánnyal kapcsolatos ismeretek megszerzésére, s arra is, hogy megtudhassák, a közvetlen környezetünkben milyen kockázat fenyeget minket.

(Fotó: Louisa Gouliamaki / AFP)

A bejegyzés trackback címe:

https://magyarugyved.blog.hu/api/trackback/id/tr5217372554

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása