Magyar Ügyvéd Blog

Jogellenes recept kiállítása érdekében az orvossal lefeküdni vesztegetés

2023. május 16. - Magyar Ügyvéd

ke_pernyo_foto_2023-05-16_12_38_06.pngAz orvosnak a beteg ellátása előtt adott kenőpénz – kevésbé rosszul hangzóan paraszolvencia – mindig is vesztegetésnek számított, bár efelett hosszú ideig szemet hunytak, és az egészségügyben bevett gyakorlattá vált. Ez azonban 2021-től bűncselekménynek minősül akkor is, ha a „hálapénz” helyett valaki más módon – például szexuális szolgáltatás ígéretével – igyekszik jogtalan előnyhöz jutni.

Egészen abszurd, ami Nyíregyházán történt: egy 43 éves budapesti nő szexuális szolgáltatást ajánlott fel egy 48 éves nyíregyházi háziorvosnak a fogyását elősegítő receptért. Az asszony március 6-án vette fel a kapcsolatot az orvossal, aki elfogadta az ajánlatát, és annak ellenére írta fel neki a cukorbetegségek kezelésére alkalmazott gyógyszert, hogy nem tartozott a körzetébe, és háziorvosként fel sem írhatta volna azt. Az e-receptet egy nappal később ki is váltották, amit a rendőrök nála meg is találtak.

A helyzet ennél kicsit bonyolultabb, mert háziorvosoktól származó információnk szerint elvileg szinte bárkinek sokféle gyógyszert felírhatnak, olyan szereket is, amelyek esetében szakorvos hozzájárulására van szükség. Csakhogy ennek hiányában a páciensnek nem a támogatott, hanem a tényleges árat kell kifizetnie a patikában.

Azt nem tudjuk, hogy ez a nyíregyházi eset miként derült ki, legfeljebb feltételezhetjük: a rendszer érzékelte, hogy az orvos jogellenesen állított ki olyan, az egészségbiztosítás által támogatott gyógyszerre receptet, amelyre szakorvosi javaslat nélkül nem volt jogosult. A lényeget tekintve ez azonban már-már közömbös. Ennél érdekesebb, vajon hogyan került nyilvánosságra az orvos és a sokak szerint ismert celeb „betege” közötti igen sajátos megállapodás. Jellemző a vesztegetésre, hogy mind az ajánlatot tevő, mind azt elfogadó félnek érdeke, hogy az ügylet titokban maradjon, és nem szoktak egymásra terhelő vallomást tenni, mert azzal magukat is bajba sodorják.

Az „üzlet” lényege az, hogy az orvost – bár kétségkívül szokatlan módon – valóban megvesztegették. „Aki gazdálkodó szervezet részére vagy érdekében tevékenységet végző személynek (...) azért ad vagy ígér jogtalan előnyt, hogy a kötelességét megszegje, bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő” – tartalmazza a Btk. Gazdálkodó szervezet pedig egy orvosi rendelő is, amelyet egyéni vállalkozásban, bt.-ként vagy akár kft.-ként lehet működtetni.

Azután jöhetnek a súlyosító körülmények. A vesztegető büntetése egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztés, ha azt a gazdálkodó szervezet érdekében tevékenységet végző, önálló intézkedésre jogosult személlyel kapcsolatban követi el. A háziorvos kétségkívül ebbe a kategóriába sorolható. Amennyiben ő, mint a gazdálkodó szervezet döntéshozatalra jogosult személye fogadja el a jogosulatlan előnyt, amely mellett a kötelezettségét is megszegte, a büntetési tétel kettőtől nyolc évig terjedhet. Vajon megérte nekik? Majd a büntetőeljárás, illetve a jogerős ítélet kiszabása után eldönthetik.

Minderről a naphire.hu internetes portál megkeresésére is nyilatkoztam.

(Fotó: zuglo.hu)

A bejegyzés trackback címe:

https://magyarugyved.blog.hu/api/trackback/id/tr4118125140

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása