Magyar Ügyvéd Blog

Fővárosi önkormányzati választás: a Fidesznél röhögnek a markukba, és kivárják, mi sül ki az ellenzéki huzavonából  

2024. január 22. - Magyar Ügyvéd

ke_pernyo_foto_2024-01-22_12_21_45.jpgA tavaly decemberben módosított szabályok szerint az ellenzék valószínűleg csak akkor őrizheti meg a fővárosi közgyűlésben a többségét, ha közös listát állít. Karácsony Gergely főpolgármester a napokban ezért üzente meg, hogy ideje lezárni az önkormányzati választásokkal kapcsolatos tárgyalásokat. Ami azért is fontos, mert a kerületvezetői posztokról ugyancsak döntenek a polgárok, és ha valahol a jelöltekről vita van, legalább azokban a városrészekben a 2019-es mintára érdemes előválasztást tartani.

Magyarországon 2019-ben tartottak először előválasztást, akkor csak a főpolgármesteri, illetve a IX. kerületi polgármesteri posztra pályázó jelöltek részvételével. A Civil Választási Bizottság (CVB) – több tagszervezet közreműködésével – ezt a folyamatot sikeresen levezényelte, és mindkét helyet meg is nyerte az úgynevezett nulladik forduló győztese. Sajnálatos, hogy ez a modell nem működött a legutóbbi parlamenti választáskor, amikor ugyancsak a CVB segítségét kérték. Azonban a hat párt kisajátította az érdemi döntéshozatalt a civilek megkérdezése nélkül. Az eredmény közismert: a NER újabb kétharmaddal győzött.

Felesleges azonban belesírni a kiömlött tejbe, ami egy angol mondás szó szerinti fordítása, miközben ennek a magyar megfelelője az eső után köpönyeg. Ám nincs értelme nyelvészkedni, mert a lényeg ugyanaz. Ami 2022-ben történt, azon már nem lehet segíteni. Nem az előválasztás ötlete volt elhibázott, mert ezt az elképzelést az ellenzéki politikai szervezetek ellentmondásos magatartása írta felül. Miközben most Budapesten, de akár más városokban is szükség lenne arra, hogy előzetesen felmérjék, a polgárok kiket támogatnak a júniusi önkormányzati választáson a kormánypárti jelöltekkel szemben. Ha nem egy az eggyel szemben versengenek, a Fidesz lesz a nevető harmadik. Csak egy maradhat!

Nyílt levelet írt a múlt héten Karácsony Gergely a fővárosi köztársaságpárti koalíciót vezető pártok, a Demokratikus Koalíció, a Momentum Mozgalom, a Magyar Szocialista Párt és a Párbeszéd–Zöldek elnökeinek, amely szerint állítsanak közös listát, és annak vezetését vállalja. Ugyanakkor jelezte, hogy amennyiben valamelyik kerületben nincs a pártok között egyetértés, a polgármesterjelölti poszt elnyeréséért vetélkedők között rendezzenek a 2019-es szabályok szerinti előválasztást, amit a Gyurcsány Ferenc vezette DK is támogat. A CVB vezetőjeként kijelenthetem: ezek lebonyolítását hivatalos felkérés esetén vállaljuk, mert a választópolgárok akaratának érvényesítése előbbre való. Az idő vészesen fogy.

Érdekes, hogy a Jobbik főpolgármester-jelöltje, Brenner Koloman szerint is jó megoldás az előválasztás. Ő ebbe bele is menne, és Karácsonnyal, illetve az LMP által megnevezett, bár eddig hivatalosan meg nem erősített személlyel, Vitézy Dáviddal szemben készen állt volna a megmérettetésre, csakhogy ezt szerinte a regnáló főpolgármester nem akarta.

A Fidesz tavaly decemberben minden egyeztetés nélkül elfogadott új szabályai szerint a fővárosi képviselőket pártlistákon választják meg. A NER nyilván felismerte, hogy Budapest megnyerésére esélye sincs, ha továbbra is a kerületi polgármesterek ülnek be a közgyűlésbe, mert a városrészek többségében nagy eséllyel ismét bukni fog a kormányoldal. Ezért jött a mesterterv – a Mi Hazánk felhasználásával –, amire senki nem számított.

Ezzel az ötlettel kapcsolatban az ellenzék egyelőre adós az egységes válasszal. A megoldást valószínűleg senki nem tudja... Érdemes azonban idézni az IDEA Intézet tavaly decemberi felmérésének adataiból: Budapesten a választásra jogosultak 36 százaléka a Fidesz-KDNP-t, 15 százaléka a DK-t, 11 százaléka a Momentumot, 10 százaléka a kétfarkú kutyákat, 7 százaléka a Mi Hazánk nevű formációt támogatná, az összes többi párt – beleértve az MSZP-t, és a saját főpolgármester-jelöltjét már megnevező Jobbikot és LMP-t is – nem érné el a fővárosi képviselői mandátumok megszerzéséhez szükséges listán az 5 százalékot.

Ungár Péter, az LMP társelnöke politikai csodának nevezte a pártját, amely szerinte egyedülálló a mai magyar ellenzékben. Hozzátette, hogy miközben „az elemzők az mondják, hogy a párt nem létezik, lépéseiken a teljes magyar ellenzék sorsa múlik”.

Természetesen tudjuk, hogy nem közvélemény-kutatást, hanem választást kell nyerni. A demokratikus ellenzéknek Budapesten azonban csak akkor van esélye a közgyűlési többség megőrzésére, ha közös listán indulnak. Értjük mi az LMP és a Momentum gyurcsányozós fenntartásait, de ha kötik az ebet a karóhoz – hogy újabb népi kiszólással éljünk –, megágyaznak annak, hogy a NER visszavegye a fővárost.

Kész szerencse, hogy mindenféle felmérések szerint a főpolgármesteri tisztségre Karácsony Gergely az esélyes. A kormánnyal szembenálló ellenzék széthúzása miatt azonban a posztot akár egy NER-kompatibilis jelölt is elnyerheti. Igaz, a Fidesz máig nem nevezte meg, kit támogatna. Röhögnek a markukba, és kivárják, mi sül ki az ellenzéki huzavonából.

(Fotó:  hvg.hu)

A bejegyzés trackback címe:

https://magyarugyved.blog.hu/api/trackback/id/tr9018308737

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása