Magyar Ügyvéd Blog

Hazudik a kormányszóvivő – vagy egy alternatív valóságban él

2019. június 01. - Magyar Ügyvéd

hollik.jpgA jogállamiság kérdésében a magyar kormány mindig is nagyon körültekintő volt, nyitott az egyeztetésekre, és arra, hogy meggyőzzék a vitapartnereiket – ezt nyilatkozta Hollik István kormányszóvivő. A dolog szépséghibája: a jogszabályok előkészítésében való társadalmi részvételről szóló törvény szerint a kabinet által benyújtott előterjesztéseket társadalmi vitára kellene bocsátani, de erre szinte nincs példa. A szóvivő egy alternatív valóságban él?

Hollik István kormányszóvivő csütörtök este a közigazgatási különbíróságokról szóló törvény visszavonásának kapcsán bement a Hír TV-be – szemlézte a 444.hu –, és magától értetődő természetességgel közölte: a jogállamiság kérdésében a magyar kormány mindig is nagyon körültekintő volt, mindig is nyitott volt az egyeztetésekre, és arra, hogy meggyőzzék a vitapartnereiket.

Meg is kapja a kérdést, hogy azért más vitás ügyek is vannak, miért pont ebben módosítanak, mire Hollik azt mondja: „azért, mert ezt egy fontos kérdésnek tartjuk, és ez tényleg egy olyan kérdés, amit muszáj megvitatni, és nem szeretnénk úgy bevezetni a közigazgatási felsőbíráskodást, hogy azt nemzetközi támadás vagy vita kíséri”.

Hollik szerint szó sincs arról, hogy nemzetközi nyomás lenne a kormányon, egyszerűen az most a nemzeti érdek, hogy egy ilyen fontos intézmény bevezetését ne kísérje vita. Kissé szégyelljük magunkat, hogy a saját blogbejegyzésünket idézzük, de a kormány által előterjesztett, s 2010-ben elfogadott, a jogszabályok előkészítésében való társadalmi részvételről szóló törvény szerint a kabinet tagjainak előterjesztéseit közzé kell tenni, s azok véleményezésére megfelelő határidőt kell biztosítani.

Ezt a rendelkezést mindjárt az alaptörvény 2011-es benyújtásakor – amikor a két kormánypárti frakció, tehát nem a kormány jegyezte az indítványt – megkerülték, hiszen nem a kabinet volt az előterjesztő. Azóta meg számtalan példa volt ilyen trükkökre. Amúgy az sem számított, ha a kormány állt elő törvényjavaslattal, mert társadalmi vitára szinte soha nem került sor. Most akkor miről is fecseg Hollik István?

Így a közigazgatási bíráskodás rendszerének átalakítása kapcsán sem folyt érdemi egyeztetés. Mutassa meg már valaki, hogy a tervezetet valaha is közzétették volna a kormany.hu oldalán? Miközben biztosítani kellene, hogy a „miniszterek által előkészített jogszabálytervezeteket természetes személyek, valamint nem állami és nem önkormányzati szervek, szervezetek” véleményezhessék akár a honlapon keresztül is.

A közigazgatási bíróságokról szóló törvényt vajon ki véleményezhette? Érdemben valószínűleg senki, mert a szakma a kezdetektől fogva tiltakozott, de az nem érdekelte a Fideszt. A Velencei Bizottság véleménye alapján a jogszabályon módosítottak ugyan valamennyit, de a lényeget illetően – vagyis hogy a közigazgatási bírósággal kapcsolatos személyi kérdésekben az igazságügyi miniszter dönt – semmit.

És megint csak magunkat ismételhetjük: a jogszabályok előkészítésében való társadalmi részvételről szóló törvény szerint a tervezeteket a kormány internetes honlapján is közzé kell tenni. Tudják, ezen az oldalon mi az utolsó bejegyzés? Ez „Előterjesztés a közigazgatási bíróságokra való áthelyezéssel kapcsolatos nyilatkozatokról” címet viseli. A megjelenés dátuma 2019. január 29.

Azóta az oldal nem frissül. Miközben Hollik szerint a magyar kormány mindig is nagyon körültekintő volt, s mindig is nyitott volt az egyeztetésekre. Akkor négy hónapja nem csinálnak semmit? Vagy mégsem annyira nyitottak?

A kormány január óta csaknem negyven törvénytervezetet nyújtott be, s ezek nagyobb részét már el is fogadta a parlament. Ám egyiknek sincs nyoma a hivatalos honlapon – ahol a javaslatokat bárki véleményezhette volna –, de akkor miről beszél Hollik?

A bejegyzés trackback címe:

https://magyarugyved.blog.hu/api/trackback/id/tr8814874068

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása