Magyar Ügyvéd Blog

Hableány-katasztrófa: a közvélemény találgatások helyett érdemi információkat vár

2019. szeptember 01. - Magyar Ügyvéd

hablea_ny1.jpgJó lenne, ha végre a hatóságok szolgálnának érdemi információkkal a Hableány hajó katasztrófája ügyében, mert a sajtóban megjelent – nem feltétlenül megalapozott – hírek nem kis részben csak a közvélemény félrevezetésére alkalmasak – véli Magyar György ügyvéd.

Eddig több mint félmilliárd forintot fordítottak a belügyi szervek a május 29-én bekövetkezett dunai hajókatasztrófa utáni mentésre, kutatásra és a kiemelési munkákra június 11-ig – tudta meg a Népszava. Ami végre kézzelfogható információ, de az ATV-nek korábban nyilatkozó Magyar György ügyvéd szerint ez kevés, mert a közvéleményt kiemelten foglalkoztató szerencsétlenség kapcsán a hatóságoknak – természetesen a nyomozás érdekeit nem veszélyeztetve – folyamatosan tájékoztatást kellene adniuk a vizsgálat állásáról. Ráadásul a 665 millió sem végleges adat, és sem világos, mi köze volt a Terrorelhárítási Központnak (TEK) ehhez az akcióhoz.

Az ügyvéd – aki a Hableány balesetében elhunyt matróz családjának jogi képviseletét látja el – úgy látja, semmi értelme a sétahajót vélelmezhetően saját hibájából hullámsírba küldő Viking Sigyn kapitányával szemben újabb feljelentéseket tenni. Ha Jurij C. a vízi közlekedés veszélyeztetése mellett más bűncselekményt, például a segítségnyújtás elmulasztását is elkövette, ezt az eljárás során hivatalból vizsgálni kell. A hamis tanúzás viszont vele szemben szóba sem jöhet, mert a gyanúsított úgy védekezik, ahogyan akar, és ennek egyetlen korlátja, hogy mást bűncselekmény elkövetésével nem vádolhat.

Azzal pedig Magyar szerint végképp nem lehet mit kezdeni, hogy lapértesülések szerint az ukrán kapitány vallomásából az derült ki, hogy már percekkel a baleset előtt látta a közelében a Hableányt, de nem foglalkozott vele. A kishajó állítólag végig látható volt a Viking radarján, de a kapitány nem figyelt a részletekre. Ráadásul szerinte a kirándulóhajó jobbról előzött a Margit híd előtt kétszáz méterre, de szakértők úgy vélik, a Hableány balról előzte a Vikinget a Parlament magasságában, s később már lassabban ment, mint a szállodahajó.

Mindez egyelőre nem több, mint találgatás. Magyar György határozott álláspontja: a hatóságoké a felelősség, hogy korrekt információkkal szolgáljanak, és a közvéleményt ne kiszivárgott adatokkal vezessék esetleg félre. Az ügyvéd egyébként azt gondolja, még az ügy elején tartanak.

Ezért arról sem igazán tudni semmit, hogy a Viking testvérhajója, amelynek kapitányát Jurij C. feltehetően értesítette a balesetről, miért nem sietett a vízbe eső emberek megsegítésére, hanem hajózott tovább. Emiatt is jó lenne közölniük az illetékeseknek, indítottak-e eljárást a másik Viking kapitánya vagy legénysége ellen. Akikkel szemben szintén felmerülhet a segítségnyújtás elmulasztásának gyanúja.

Magyar György ugyanakkor jelezte: várják a légi-, vasúti és vízi közlekedési baleseteknél, illetve egyéb közlekedési eseményeknél független szakmai vizsgálatot végző Közlekedésbiztonsági Szervezet jelentését. Ez talán közelebb visz majd a megoldáshoz, mint az esetenként titokzatos módon kiszivárgott nyomozati iratok esetleg önkényes értelmezése.

A végső döntés pedig majd kizárólag a bíróság dolga lehet, amely az ügyészség vádemelési indítványa alapján a rendelkezésére bocsátott bizonyítékok egybefüggő láncolatának mérlegelése alapján megítélheti az ügyet. Addig meg felesleges találgatni, és ami még szerencsétlenebb: súlyos hiba a sajtónak szivárogtatni, felesleges indulatokat szítani.

(Fotó: nepszava.hu)

A bejegyzés trackback címe:

https://magyarugyved.blog.hu/api/trackback/id/tr3015035298

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása