Magyar Ügyvéd Blog

Magyar György: Az ellenzéki együttműködésre tíz évet kellett várni, de a munka neheze most jön, mert azt meg is kell őrizni

2019. október 23. - Magyar Ügyvéd

magyargyo_rgy1_1.jpgA Fidesz lenézte az embereket a budapesti előválasztások eljelentéktelenítésével és a bohóckampánnyal, de nem működött a migránsozás sem az önkormányzati választásokon Magyar György ügyvéd szerint. Ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy a munka neheze most jön, mert a törékeny ellenzéki együttműködést meg kell őrizni, és meg kell győzni a polgárokat, hogy nélkülük nem hoznak döntéseket.

Tíz esztendő kellett ahhoz, hogy a jelölő szervezetek is belássák: ha a kormányoldallal szemben győzni akarnak, három innovációra van szükség, ilyen az előválasztás, a széles körű összefogás – ettől persze nem kell egymást szeretni, ám képesnek kell lenni az együttműködésre  –, ugyanakkor a koalíciós partnereket együtt is kell tartani – fogalmazott Magyar György ügyvéd a napokban a Klubrádió Reggeli személy című műsorában (az adást a linkre kattintva meg is hallgathatják).

Az önkormányzati választás előtt elbízta magát a Fidesz, jókora ütést kapott – elveszítették a fővárost, a kerületek zömét, tíz megyei jogú és számos kisebb várost is –, de kérdéses, hogy a párt számára vereséggel felérő győzelem után mit lépnek. Ha erre hisztérikusan reagálnak, és például további források megvonásával bosszút akarnak állni, a sajátjaikat is büntetnék az ügyvéd szerint. Ezt azonban aligha tehetik meg, mert akkor további protesztszavazatokra számíthatnának a 2022-es parlamenti választáson.

Magyar egyébként úgy látja, most is ez történt, mert a választók nem ostobák, ezért nem jött be a bohócozós kampány, a migránsozás, az emberek hülyítése. Különösen Budapesten vált ez egyértelművé, ahol a lakosság sok forrásból szerzi az információkat, s a potenciális szavazók rendszeresen beszélnek is egymással. Nem vitatja, hogy a Borkai-ügynek is lehetett hatása a választások kimenetelére, de ezt még értékelni kell. Mellesleg szerinte nem az orgia érdekes, hanem a jelenség: a hatalom belső lényege az úrhatnámság, a hedonizmus, a mindent akarnak mentalitás, beleértve az emberi lelkek megvásárlását is.

A megosztott ellenzék legyőzése nem nehéz – hangsúlyozta az ügyvéd –, ezt mutatta a 2018-as parlamenti választás: a Jobbik és az LMP egymaga akarta legyűrni a Fideszt. Amikor viszont egyértelműen ennek hatására jött az újabb országgyűlési kétharmad, a két párt vezetői látványosan a háttérbe húzódtak.

Az október 13-i eredmények kapcsán Magyar azt emelte ki, hogy nincs ok eufóriára, hanem értékelni kell a kialakult helyzetet, s le kell vonni a tanulságokat. A nehéz munka különben meglátása szerint most következik, mert el kell hitetni az emberekkel, hogy figyelnek a szavukra, várják az észrevételeiket, és mindenkit arra kell ösztönözni, hogy vegyen részt a közéleti vitákban. És persze építkezni is kell, különösen vidéken.

Ezzel kapcsolatban még hozzátette: nem a helyi vesztesek megsemmisítésére, esetleg bosszúra, tisztogatásra kell törekedni, mert a megfélemlítésnek borzasztó következményei lehetnek. A választók pedig elég okosak ahhoz, hogy amennyiben az egyesült ellenzék a kormányoldal módszereit alkalmazná, akkor a szavazataikkal legközelebb őket fogják büntetni. Ezért meg kell mutatniuk a most mandátumot szerzett városvezetőknek, képviselőknek, hogy ők nem akarják a másik oldalt rettegésben tartani.

Az ügyvéd kifejezetten örül annak, hogy az önkormányzatok nem egyszínűek, mert ahol a polgármesternek stabil többsége van a testületben, ott is vannak fideszesek. Ez jó, mert legalább helyben kontrollt gyakorolhatnak a többség felett, ha már a kormányoldal az országos független ellenőrző intézmények önállóságát gyakorlatilag felszámolta.

Magyar György kifejtette: túl kell lépni a pártérdekeken, mert azok csak megterhelik és frusztrálják az embereket. A függés kölcsönös, hiszen a pártok semmit nem érnek civilek nélkül, de a civilek se pártok nélkül. Az ügyvéd sajátos hasonlattal élt: valamikor leesett egy váza, amit összeragasztottak, de ha megint leesik, ugyanott törik majd szét. Így a széttöredezett ellenzék helyett most egy törékeny egység jött létre, amire mindenkinek vigyáznia kell.

Az önkormányzati választások kapcsán Magyar György elmondta, a Civil Választási Bizottságnak (CVB) nagy szerepe volt abban, hogy sikerült ezt az áttörést elérni. A fővárosi előválasztással tematizálták a közvéleményt, aktivizálták a polgárokat, hiszen a második fordulóban – amikor Karácsony Gergely és a DK által támogatott Kálmán Olga, valamint a momentumos Kerpel-Fronius Gábor között lehetett dönteni – hetvenezren szavaztak, s többségében, csaknem ötven százaléknyian Karácsony mellett döntöttek. (Az első fordulóban, amikor Karácsony és az MSZP-s Horváth Csaba indult, még csak 34 ezren voksoltak, de itt is igen nagy fölénnyel Karácsony nyert.)

Az előválasztást a CVB szervezte meg, hogy ne pártok alakítsák ki annak hátterét, hanem a budapestiek. Magyar emlékeztetett rá, hogy nagyon sokat szenvedtek Puzsér Róberttel, mert úgy volt, hogy ketten küzdenek meg Karácsonnyal. Puzsér rengeteg feltételt szabott, ezeket próbáltak figyelembe venni, aztán jött az EP-választás, megerősödött a DK és a Momentum, így a két párt beszállt a versenybe, aminek figyelemfelhívó hatása volt, és nem kellett foglalkozni a „puzséroskodással”. A bizottságnak az előválasztás komolyságát és hitelességét kellett biztosítania. A választók lenézését jelenti, hogy a kormánymédia próbálta ezt bagatellizálni, de nem jött össze, ahogyan a bohóckampány sem.

A beszélgetés más leiratát a Klubrádió honlapján is olvashatják.

(Fotó: nepszava.hu)

A bejegyzés trackback címe:

https://magyarugyved.blog.hu/api/trackback/id/tr815254226

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása