Magyar Ügyvéd Blog

A pedofiltörvénynek az európai parlamenti többség szerint súlyos következményei lehetnek

2021. július 11. - Magyar Ügyvéd

ke_pernyo_foto_2021-07-11_22_16_31.png„Lengyel vagyok, és meleg vagyok. Az országomat egy olyan elnök vezeti, aki úgy gondolja, hogy nem vagyok ember. Az ilyen kapcsolatokat nálunk szivárványbetegségnek hívják, és mindig attól félek, hogy a férjem erőszak áldozatává válik” – egyebek mellett ezt hangoztatta Robert Biedroń, az Európai Parlament tagja a magyar pedofiltörvény kapcsán rendezett vitanapon. Egy spanyol képviselőtársa pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy náluk egy 24 éves fiatalembert megöltek, és buzit kiáltottak, miközben halálra verték. Ez Európa jövője?

Az Európai Parlament a lehető leghatározottabban elítéli a nemrég elfogadott LMBTIQ-ellenes magyar törvényt, és bírálja a demokrácia és a jogállamiság lebontását Magyarországon. A csütörtökön 459 szavazattal, 147 ellenszavazat és 58 tartózkodás mellett elfogadott állásfoglalásban a képviselők az Európai Unió alapjogi chartájában, az Európai Unióról szóló szerződésekben és az unió belső piacáról szóló jogszabályokban rögzített jogok egyértelmű megsértéseként minősítik a törvényt.

Az uniós parlamentben szerdán hosszas vita folyt a pedofiltörvényként ismertté vált hazai szabályozásról, amit azóta a köztársasági elnök alá is írt. Az ezzel kapcsolatos ülésen elhangzott felszólalásokól készítettünk egy, már csak terjedelmi okból is a teljességet nélkülöző összefoglalót. Aki úgy gondolja, a történéseket – magyar nyelvű tolmácsolás mellett – itt követheti nyomon. S akkor nézzük, az Európai Parlamentben ki miként vélekedett a legújabb hazai jogalkotási gyöngyszemről.

Az LMBTIQ rövidítés a leszbikus, a meleg, a biszexuális, a transznemű, az interszexuális, illetve a queer embereket takarja. Az LMBT-nél egy szélesebb és szándékosan nem egyértelmű alternatívát keresők utalhatnak magukra queerként.

Anže Logar külügyminiszter az Európai Unió Tanácsa szlovén elnökségének nevében szólalt fel 

Az Európai Unióban nincs helye a homofóbiának, senki nem kerülhet olyan helyzetbe, hogy el kellene titkolnia a nemi identitását a diszkrimináció a gyűlölet vagy az erőszak elkerülése érdekében. Az unió minden állampolgára egyenlő, amit az alapszerződések is előírnak, és senkit nem lehet megkülönböztetni a kor, a nem, faj vagy szexuális irányultság alapján.

Věra Jourová, az Európai Bizottság alelnöke

Csehország

 A magyar országgyűlés által júniusban elfogadott törvény több tekintetben is diszkriminál, ami ellentétes az európai uniós alapelvekkel. Így nem lehet különbséget tenni a polgárok között a szexuális orientációjuk vagy nemi identitásuk alapján. A jogszabály korlátozza a 18 éven aluliak számára azon tartalmakhoz való hozzáférést, amelyek a nemváltásra, a homoszexualitásra vagy a nemi identitás megválasztására vonatkozó információkról szólnak. Ezt összemossák a pedofiliával, megsértve az adott kisebbségek azon jogát is, hogy hangot adjanak saját véleményüknek, és mindez az EU alapjogi chartájának megsértését jelenti.

 Jeroen Lenaers

Európai Néppárt (Kereszténydemokraták) képviselőcsoport

Hollandia

Milyen társadalom az, ahol a kormány akarja meghatározni, hogy ki kit szeressen? Mit jelent ez azok számára, akik a saját nemükhöz vonzódnak? Szégyellniük kell magukat? Az a parlament szégyellje magát, amely ilyen törvényt hoz.

Iratxe García Pérez

Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége képviselőcsoport

Spanyolország

Múlt pénteken egy 24 éves fiatalembert megöltek, és buzit kiáltottak, miközben halálra verték. Ez is mutatja, hogy milyen következményei lehetnek az LMBTIQ-emberekkel szembeni propagandának. A szélsőjobb és a velük szimpatizáló – esetleg csak csendes – cinkosaik homofób propagandája súlyos következményekkel fenyeget. Az Európai Unió nem engedheti meg magának, hogy eltűrje az efféle diszkriminációt, ezért a magyar törvényt vissza kell vonni.

Cseh Katalin

Renew Europe képviselőcsoport

Magyarország

Rózsa Virág és más aktivisták 2014-ben szivárványos zászló felemelésével tiltakoztak Putyin melegellenes törvénye ellen. Virág néhány hónappal később öngyilkos lett, ami arra figyelmeztet, hogy az LMBTIQ-közösséghez tartozóknak milyen mentális teherrel kell megküzdeniük. Ma Magyarországon illegális a sokszínűségről, a másság elfogadásáról beszélni a középiskolások körében, ráadásul a hazai szabályozás összemossa a pedofilokat a homoszexuálisokkal. Ennek súlyos következményei lehetnek, ezért az EU ne finanszírozza tovább Orbán korrupt rendszerét.

Konstantinos Arvanitis

Baloldal az Európai Parlamentben képviselőcsoport

Görögország

A napokban Samuel halt meg Spanyolországban, Magyarországon pedig homofób törvényt fogadtak el. Lengyelországban ugyanakkor vannak LMBTIQ-mentes övezetek. Most végre intézkedéseket kell hozni.

Cyrus Engerer

Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége

Málta

A magyar szabályozás kapcsán ő a fiatalkorára emlékeztetett, amikor egy konzervatív társadalomban felnőtt, más szexuális identitású honfitársa csak az öngyilkosságban látta a kiutat. Ezért is fontos, hogy minden gyerek megtudhassa: ha a többséghez képest másként érez, nincs azzal semmi baj.

Tiziana Beghin

független képviselő

Olaszország

 

Eljött az idő, amikor szembe kell nézni a valósággal. Lengyelországból menekülnek az emberek, Magyarországon pedig nem lehet bemutatni olyan filmet, amelyben a homoszexualitást ábrázolják. Csak az Európai Unió maradt nekik, és ki kell mondani: a világ nem heterókból és melegekből, hanem emberekből áll, és tenni kell valamit a más szexuális identitást vallók érdekében.

Malin Björk

Baloldal az Európai Parlamentben képviselőcsoport

Svédország

Legyünk őszinték, mert Orbán és csapata az autoriter hatalomra törekedve nemcsak az LMBTIQ-közösséghez tartozó emberek, hanem a nők és a romaközösségek jogait is sérti. Lebontották a médiaszabadságot, támadják a bíróságok függetlenségét, a civil jogvédőket, ezért a demokrácia védelmének érdekében fel kell lépni, és ha az Európai Tanács halogatja az intézkedéseket, bűnrészességet vállal.

Hidvéghi Balázs

független képviselő

Magyarország

Szavakat is nehéz találni arra az őrületre, mi folyik az Európai Parlamentben. Képviselőtársaim az európai jogra hivatkoznak, miközben fittyet hánynak az európai szerződésekre és az azokban foglalt hatáskörmegosztásra. A pocskondiázott törvény azt rögzíti, hogy a gyermekek nevelése a szülők joga marad, és hogy a legfiatalabbak nem lehet kitenni semmilyen szexuális propagandának, és visszautasítjuk a régi idöket idéző felsőbbrendű hangnemet és gyarmatosító arroganciát.

Jérôme Rivière

Identitás és Demokrácia képviselőcsoport

Franciaország

A család- és társadalompolitika tagállami hatáskör, s Orbán Viktort és emiatt az őt nagy többséggel megválasztó magyarokat kívánják elítélni. Mondjunk igent a magyarok döntésére, és ne hajtsunk végre egy agresszív közösségesítést.

Jorge Buxadé Villalba

Európai Konzervatívok és Reformerek képviselőcsoport

Spanyolország

Minden európai tudja, hogy egy homoszexuális nagyobb békében sétálhat az utcán, mint Teheránban. Erre is tekintettel hogyan oktathatnak ki minket a jogállamiságból, amikor a kommunizmus időszakában évekre ítéltek el embereket a más szexuális identitásuk miatt.

Robert Biedroń

Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége

Lengyelország

Lengyel vagyok, és meleg vagyok. Az országomat egy olyan elnök vezeti, aki úgy gondolja, hogy nem vagyok ember. Idén ünnepeljük a partneremmel az együttélésünk huszadik évfordulóját. Az ilyen kapcsolatokat nálunk szivárványbetegségnek hívják, és mindig attól félek, hogy a férjem erőszak áldozatává válik. Egyébként az LMBTIQ-közösségbe tartozó fiatalok hetven százaléka gondolkodik az öngyilkosságon.

Ennyi fért bele a már így is túl terjengős összefoglalónkba. A következtetések levonását pedig azokra a kitartó emberekre bízzuk, akik mindezt képesek voltak végigolvasni.

ke_pernyo_foto_2021-07-11_8_46_59.pngAzt viszont megdöbbentőnek tartjuk, hogy a pedofiliát, mint büntetőjogi tényállást nálunk szándékosan egybemossák a szexuális mássággal. Egyébként a megyei lapok a sajtószabadság nagyobb dicsőségére ezzel a címlappal jelentek meg.

(Fotó: Tolnai Linda. A felvétel a pedofilellenes törvény elfogadása miatt rendezett Kossuth téri tüntetésen készült.)

A bejegyzés trackback címe:

https://magyarugyved.blog.hu/api/trackback/id/tr8216624450

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása