Magyar Ügyvéd Blog

Előválasztás: a civilek nem így képzelték el

2024. április 22. - Magyar Ügyvéd

elo_va_laszta_s_1.jpgÉvek óta hangoztatott közhely, hogy a hazai választási rendszer mellett – amely a Fidesz javára erősen torzít – csak akkor győzhet az ellenzék. ha mindenütt közös jelölteket állít. Annak eldöntésére, hogy hol ki induljon, jó módszer az előválasztás, amely 2019-ben fontos politikai innovációnak számított. Az nem az új szisztéma hibája, hogy felemás eredményeket hozott. A pártok ugyanis gyakran egymással civakodnak, megfeledkezve a közöcélról: a NER leváltásáról.

Az előválasztások főpróbájának is tekinthető a 2019-es önkormányzati választás, ami eldöntötte az ellenzéki főpolgármester-jelöltek, valamint a IX. kerületben a polgármesterjelöltek közötti versenyt. Ez sikeresnek bizonyult. A 2022-es parlamenti választáson már a 106 egyéni körzet többségében alkalmazták ezt a módszert, mert nem volt más lehetőség arra, hogy a NER ellenfelei legyőzzék a Fideszt. Mindenki tudta ugyanis, ha az ellenzék egymással szemben indul, esély sincs a változásra. Mint utóbb kiderült, a próbálkozásnak így is minden korábbimál nagyobb bukás lett a vége.

Ám nem az előválasztásban kell keresni ennek magyarázatát, hanem az összefogásban részes hat ellenzéki párt – a DK, a Jobbik, az LMP, az MSZP, a Momentum és a Párbeszéd – felemás hozzáállásában. Úgy tűnik, ezt akarták is, meg nem is. Ráadásul az, hogy a miniszterelnök-jelöltekre is lehetett voksolni, félrevitte az egész folyamatot. Már csak azért is, mert a kormányfőt a parlament választja. Kétségtelen ugyanakkor, hogy el kellett dönteni, ki vezesse a közös listát. Az azonban, hogy az összefogásban részes pártok egyikéhez sem kötődő, viszont a többségükkel szemben igencsak kritikus jelölt került ebbe a helyzetbe, súlyos stratégiai hibának bizonyult.

Az idén az önkormányzati választásra készülve mindössze három budapesti kerületben rendeztek előválasztást, és megint csak ott tartunk, hogy a pártok vagy egyes személyek ambíciói felülírhatják a közös célt. Van persze jó példa, ilyen a XXII. kerület. Ott a momentumos Havas Gáborral szemben minimális különbséggel a DK-s Perlai Zoltán nyert, aki élvezi az MSZP, a Párbeszéd és a Jobbik támogatását is. Emiatt nincs vita. Budafokon egyébként az egyéni körzetekben indulókról ugyancsak sikerült megállapodni.

A legrosszabb megoldás Zuglóban született, miután a regnáló polgármester, az MSZP-s Horváth Csaba nem kért az előválasztásból. Így kihívója, a Momentum színeiben induló Rózsa András volt alpolgármester, illetve a Szikra Mozgalom részéről Sudár Orsolya összefogtak, és ígérték: Hadházy Ákos, a kerület független képviselője közreműködésével közös jelöltet támogatnak. Ez lehetséges út a kerület elvesztéséhez?

A béke szigete volt az V. kerület, ahol az előválasztás lebonyolításában a Civil Választási Bizottság is közreműködött. Ott elég szerény részvétel mellett az Együtt egykori elnöke, a független Juhász Péter nyert (58 százalék, 711 szavazat) – akit a DK, a Momentum, a Párbeszéd, a Mindenki Magyarországa és a Nép Pártján is támogatott –, legyőzve Kovács Alex Gábort (42 százalék, 516 szavazat), a közgyűlésben kisebbséget alkotó ellenzéki Tiéd a Belváros-frakció vezetőjét. Ezt minden érdekelt tudomásul vette.

A XII. kerületi előválasztásban nincs azonban sok köszönet. A CVB szakértőinek javaslatára kipróbálták az úgynevezett több ikszes preferenciális szavazást. A kétfarkúak társelnöke, Kovács Gergely a szavazatok 61,11 százalékát szerezte meg, a második hely a civil Visi Piroskáé, harmadiknak pedig a momentumos Farkas Csaba futott be. A kutyák ősellenségének tekintett DK viszont nem indult, de hogy miért, igazából nem tudni. Mindenesetre ez Kovácsnak jól jött, mert pártja olyannyira ellenezte az ellenzék közötti versenyben való indulását, hogy társelnökével – élettársával – együtt lemondtak, majd gyorsan visszakoztak.

Ami utána történt, az szinte követhetetlen. A Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) szerint az előválasztás eredményének és annak ellenére, hogy a DK támogatta a momentumos jelöltet – Élő Norbert maga kampányolt mellette a Moszkva téren –, most mégis semmibe veszik a választók akaratát. Mi több, Élő állítólag zsarolni akarta Kovácsot: ha nem veszik fel a kompenzációs listára, a DK elindul minden egyéni körzetben, sőt Élőt polgármesternek jelölik. Amit egyelőre a választási honlapon látni: a DK, az MSZP és a Magyar Liberális Párt valóban ringbe száll az egyéni körzetekben a képviselői mandátumért.

A DK természetesen cáfol. „Lássunk tisztán. Nem a DK, hanem a Kutyapárt az, amely a Fideszt segíti a fővárosi kerületekben azzal, hogy ellenjelöltet állít a közös ellenzéki polgármesterekkel, polgármester-jelölttel szemben például az I., a III., a IV., a VII. kerületekben. Miközben korábban ennek az ellenkezőjét nyilatkozták. Az még egy viccpárttól is túlzás, hogy abban a kerületben, ahol ők adnák a közös polgármester-jelöltet, ott számon kérik a többi párt támogatását, de ahol nem ők, ott ellenjelöltet állítanak vele szemben. Mi a Fideszt akarjuk legyőzni Budapesten is, a Kutyapárt pedig láthatóan az ellenzéket. Nem fog nekik sikerülni” – írta a párt a közleményében.

Anélkül, hogy tisztünk lenne igazságot tenni, csak magunkat idézhetjük: a pártok gyakran egymással civakodnak, megfeledkezve a közös célról, a NER leváltásáról. Amikor a civilek előálltak az előválasztás gondolatával, azt bizonyosan nem így képzelték el.

(Fotó: YouTube)

A bejegyzés trackback címe:

https://magyarugyved.blog.hu/api/trackback/id/tr3018387365

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása