Magyar Ügyvéd Blog

Egyértelműen Tarlós mellett kampányolt a Kormányinfón egy miniszter, de ezzel tényleg nincs semmi baj? Majd a Kúria megmondja

2019. szeptember 19. - Magyar Ügyvéd

gulya_sg.jpg

Nem gond a Nemzeti Választási Bizottság szerint, ha egy miniszter beszáll a választási kampányba, és nyilvánvalóvá teszi: Tarlós István azért lehetett eredményes főpolgármester, mert együttműködött a kormánnyal. Az, hogy „Karácsony Gergely erre láthatóan és előre rögzítetten nem képes, ez semmi mást nem bizonyít, mint hogy ő alkalmatlan a főpolgármesteri tisztségre” – jelentette ki a múlt heti Kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter. Az ügy a Kúrián folytatódik.

A Kormányinfó a kabinet saját bevallása szerint azért jött létre, mert fontos, hogy az állampolgárok és a média hétről-hétre megfelelő tájékoztatást kapjanak a kormány döntéseiről, így a kormányüléseket követő csütörtökön rendszeresen tartanak sajtótájékoztatót. Ezzel alapvetően nincs is semmi gond. Másfelől meg aggályos az egész, hiszen a kormányfő és gyakran a miniszterei is leginkább menekülnek a nyilvánosság elől.

De most nem erről van szó, hanem Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter nyilatkozatáról. A legutóbbi Kormányinfónugyanis kijelentette: „Tarlós István azért lehetett rendkívül eredményes főpolgármestere Budapestnek, mert együttműködött a kormánnyal”. Ha ez nem lett volna elég, még hozzátette, hogy „Karácsony Gergely erre láthatóan és előre rögzítetten nem képes, ez semmi mást nem bizonyít, mint hogy ő alkalmatlan a főpolgármesteri tisztségre”.

Ezzel alighanem túllépte a kormány tájékoztatási kötelezettségét, hiszen az önkormányzati választási kampány hajrájában egyértelműen állást foglalt egy olyan kérdésben, amelyhez a kabinetnek semmi köze. Ráadásul a politikus korábban utalt arra is, hogy a miniszterelnök és a főpolgármester tavaly novemberben kötött megállapodása érvényét veszítheti, ha Karácsony Gergely lesz a főpolgármester. Ez nagyjából ezermilliárdos támogatásról szólt, tehát Gulyás Gergely mindjárt meg is fenyegette Budapest lakóit.

Szakadjunk el azonban mindettől, s nézzük meg, mi a dolga egy választási kampányban a kormánynak. Röviden semmi. Bővebben: az emberek jelentős részének életviszonyait érintő döntésekről ebben az időszakban is folyamatosan tájékoztatást kell adni. De a kampányba nem kellene beszállni például azzal, hogy a választói akarat befolyásolására alkalmas nyilatkozatokat tesznek.

A Magyar Szocialista Párt emiatt szeptember 14-én kifogást nyújtott be a Fővárosi Választási Bizottsághoz, mert álláspontja szerint Gulyás Gergely és a kormány megsértette a választási eljárásról szóló törvénynek a választás tisztaságának megóvására, a jelöltek közötti esélyegyenlőségre, valamint a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlásra vonatkozó alapelveit.

A párt azzal érvelt, hogy „kampánytevékenység a kampányeszközök kampányidőszakban történő felhasználása és minden egyéb kampányidőszakban folytatott tevékenység a választói akarat befolyásolása vagy ennek megkísérlése céljából”. Nehéz vitatni, hogy a Kormányinfón ez történt, hiszen a kabinet egy minisztere egyértelműen Tarlós kizárólagos alkalmassága mellett érvelt.

A többségében kormányhoz közeli tagokból álló választási bizottság persze lesöpörte ezt a beadványt. A döntés nem vált jogerőssé, mert az MSZP fellebbezése alapján az ügy a Nemzeti Választási Bizottság elé került, ahol a határozatot csütörtökön helybenhagyták. A testület álláspontja szerint a kormány döntéseiről szóló tájékoztatás, és az azt követően a sajtó képviselőinek konkrét kérdéseire adott válaszok nem tekinthetőek kampánytevékenységnek, arra a vonatkozó jogszabályokon alapuló feladatellátás keretében került sor, így a kifogásban hivatkozott jogszabálysértés nem állapítható meg. Ezzel nagyjából egyetértett az NVB is. Utána még persze jöhet a Kúria, és az MSZP be is nyújtotta a felülvizsgálati kérelmet.

Kétségtelen, hogy Gulyás Gergely a főpolgármesteri vitára vonatkozó újságírói kérdésre először csak annyit mondott, hogy a kormánynak ezzel kapcsolatban nincs álláspontja. Majd egy további kérdés kapcsán is hangsúlyozta, ez nem az ő ügye, és döntsön a főpolgármester arról, kivel akar vitatkozni, s a kormánynak ezzel nincs dolga. De azután már nem fogta vissza magát, és dicsérte Tarlóst, miközben többször alkalmatlannak minősítette Karácsonyt.

Mellesleg a VIII. kerületi ellenzéki összefogás vélelmezett jogsértése kapcsán is kijelentette: meglepné, ha nem a jelenlegi, Gulyás által igen sikeresnek minősített fideszes polgármester győzne. Emellett beszélt arról is, helyesnek tartja a büntetőeljárást, hiszen az ajánlóívek feldolgozásáról a sajtóban megjelent felvételek alapján nyilvánvaló a jogsértés, vagyis a személyes adattal visszaélés. Hát, ezt sem az ő dolga lenne minősíteni.

Mindehhez még egyetlen idézet: „Megbomlik a választási versengésbeli esélyegyenlőség akkor, ha valamely jelölő szervezet vagy jelölt a kampány időszakában olyan támogatásban részesül, olyan segítséget kap, amely őt ésszerű indok nélkül privilegizálja más szervezetekhez és jelöltekhez képest. A választási versengés során megkérdőjelezi az egyenlő esélyek elvének érvényesülését az a tény, avagy látszat, amikor a helyi közhatalom a választási kampányban semleges pozícióját feladva az egyik jelölő szervezet vagy jelölt mellett tűnik fel”.

Ezt a Kúria mondta ki. Szerepel benne viszont egy fordulat: a helyi közhatalom. A Fővárosi Választási Bizottság bele is kapaszkodott ebbe, amikor az MSZP kifogását elutasította. Szóval amikor egy önkormányzat a saját lapjában sért meg választási alapelveket, s kampányol a hivatalban levő polgármester mellett – erről szól a hivatkozott döntés –, az csúnya dolog, a kormány vagy annak egy tagja meg következmények nélkül azt beszél, amit akar.

De ez a meccs még nincs lefutva. Meglátjuk, mit mond a Kúria. Megmondta: Gulyás Gergely nyilatkozatával minden rendben van!

(Fotó: MTI / Kovács Attila)

A bejegyzés trackback címe:

https://magyarugyved.blog.hu/api/trackback/id/tr7215128368

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása