Magyar Ügyvéd Blog

Több a veszélyeztetett krónikus beteg, mint amennyien a koronavírus elleni oltásra regisztráltak

2021. február 20. - Magyar Ügyvéd

ke_pernyo_foto_2021-02-20_17_32_31.pngMáig elég nagy a zűrzavar a koronavírus elleni védőoltás kapcsán. Nem tudni, hogy kit, mikor, hol és milyen vakcinával oltanak majd, de a miniszterelnök azt legalább most világossá tette: aki nem regisztrál, azon nem tudnak segíteni. Csakhogy egyelőre több a krónikus betegségben szenvedő – tehát fokozott kockázatnak kitett – ember, mint amennyien eddig a hozzáférhető adatok szerint összesen regisztráltak.

Mindenki megnyugodhat, mert ha elkapja a betegséget, meg fogják gyógyítani – nyilatkozta Orbán Viktor miniszterelnök még tavaly szeptemberben. Igaz, a koronavírus-járvány eddig több mint 14 ezer emberéletet követelt, a kormány azonban még arra az egyszerű kérdésre is képtelen egyértelmű választ adni, hogy ki, mikor és milyen feltételekkel kaphatja majd meg a védőoltást.

Rogán Antal a Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetője tavaly december 14-én azt mondta, hogy „aki szeretne oltást kapni, jelentkezzen”. Aki nem jelentkezik, szerinte hátrébb kerül a sorban. Két nappal később Simicskó István, a KDNP frakcióvezetője kijelentette: „nem kötelező regisztrálni a vakcinainfo.gov.hu-n ahhoz, hogy az ember oltást kapjon”.

A regisztrációnak lesz jelentősége – hangoztatta viszont Orbán december 18-án. Mivel amikor majd mindenkinek bőven elérhető lesz az oltás – fogalmazott nem teljesen egyértelműen –, akkor a regisztráció alapján fogják azt beadni.

Legutóbbi pénteki szokásos rádiószózatában a miniszterelnök végre egyértelműen kijelentette: mindenkit arra kér, hogy jelentkezzen az oltásra, mert csak így tudnak segíteni. Tehát aki nem jelentkezik, az kimarad. A védőoltásra egyébként a legfrissebb adatok szerint eddig valamivel több mint kétmillióan regisztráltak

Tehát a felnőttkorú magyar népesség nagyjából negyedéről beszélünk, de hogy mi van a többi csaknem hatmillió emberrel, arról semmit nem tudni. Őket nem volt képes meggyőzni a kormányzati kampány? Mellesleg a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő adatai szerint tavaly 2,6 millió krónikus beteg élt Magyarországon, és ők a Covid 19-vírus okozta járvány miatt fokozott kockázatnak vannak kitéve.

A következtetések levonása már csak alapfokú számtani ismereteket feltételez: ha a regisztráltak mindegyike krónikus betegségben szenved, akkor is hiányzik a sorból még félmillió ember. De ez így biztosan nem igaz, mert nyilván sokan vannak az oltásra jelentkezők között egészséges polgárok is.

A rendszer valamiért nem működik, és valószínűleg krónikus betegek sora sem szerepel az oltakozásra feliratkozottak között. Egy újabb ostoba nemzeti konzultáció helyett inkább arra kellene nagyobb figyelmet fordítani, hogy legalább a különös kockázatnak kitett emberek oltásáról gondoskodjanak. Most úgy tűnik, hogy velük – miközben a nyugdíjasoknak küldtek a regisztrációval kapcsolatos tájékoztató levelet – nem törődik senki.

Más kérdés persze, hogy a nyugdíjasok milyen arányban válaszoltak a megkeresésre, ami nem ismert. Az akció sikere már csak azért is kétséges lehet, mert a csaknem 3200 magyarországi településen nem egészen kilencezer postaláda van – ezek fele is a nagyobb városokban található –, ahová a válaszküldeményt a címzettek bedobhatják. Egy vidéki idős ember vajon fog kilométereket gyalogolni, hogy a regisztrációs kérelmét postára adja?

Mindez kötözködésnek tűnhet, ám a kormánynak semmi nem drága, ha saját magát akarja fényezni, vagy egy „nemzeti konzultáció” révén a felelősségét akarja áthárítani. De mit tesz a veszélyeztetett csoportok mind nagyobb arányú oltása érdekében? A számok ismeretében nem eleget. A megoldást természetesen mi sem tudjuk, a bejegyzésünket csupán gondolatébresztőnek szántuk.

Egyébként az illetékes szervek birtokában vannak mindazon információnak, amelyre az emberek egészségének megőrzése, illetve gyógyítása érdekében szükség lehet. Mellesleg az ügyfélkapun keresztül bárki megtekintheti a saját „betegmúltját”, így az életünk nyílt titok a hivatalok előtt is. Vajon mi az akadálya annak, hogy legalább a járvány által különösen veszélyeztetett embereket célzottan megkeressék? Nem feltétlenül levélben vagy interneten – bár tudjuk, hogy aki nem fér hozzá a világhálóhoz, az kevesebbet is ér –, hanem valamilyen más módon. Ha futja nemzeti konzultációk sokaságára, talán erre a kihívásra is találhatnának a költségvetésben némi aprópénzt.

Már csak azért is költeni kellene rá, mert a lakosság háromnegyede eddig nem regisztrált az oltásra. Aki pedig nem jelentkezik, az Orbán szerint kimarad. Rajtuk ugyanis nem tudnak – vagy nem akarnak – segíteni. Ha azonban nem sikerül a népesség többségét átoltani, ami a "nyájimmunitás" feltétele, talán soha nem lesz vége a járványnak. Ebbe Magyarország „örökös” miniszterelnöke akár bele is bukhat...

 (Fotó: mediaklikk.hu)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://magyarugyved.blog.hu/api/trackback/id/tr1716433850

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása