Magyar Ügyvéd Blog

Bányásznap: ez már a cinizmus csúcsa Recsken

2023. augusztus 25. - Magyar Ügyvéd

ke_pernyo_foto_2023-08-25_6_51_10.pngA szélsőjobbal szimpatizáló Kárpátia zenekar – amely egyebek mellett a Magyar Gárda indulóját is írta – koncertjét élvezhetik a recski cigánysor lakói a szeptember 2-ra tervezett bányásznapi ünnepségen, amelyet a sárlavinát kiváltó bánya szponzorál. A károsultak ettől aligha lesznek boldogabbak, mert vélhetően jobban örülnének annak, ha mielőbb segítséget kapnának tönkrement házaik helyreállításához.

Bányásznapot szponzorál Recsken a tulajdonosa révén NER-közelinek tekinthető bánya, amely érintett a sárlavinában. A szélsőjobbal szimpatizáló Kárpátia zenekar – amely egyebek mellett a Magyar Gárda indulóját is írta – koncertjét is élvezhetik a recski cigánysor lakói a szeptember 2-ra tervezett rendezvényen – írta meg a szabadeuropa.hu. Bizonyára élvezni fogják, bár jobban örülnének, ha megfelelő kártérítésben részesülnének. Közben a bányakapitányság közölte ügyvédi irodánkkal – amely több károsultat is képvisel – hogy nem vizsgálódnak, miközben korábban azt állították: azonnali vizsgálat indult.

Egy, neve elhallgatását kérő bányamérnök irodánkat arról is tájékoztatta, hogy műszakilag téves vagy felelőtlen módon halmozták a hegytető szélére az agyagos meddőkőzetet, amelyet a csapadék a hegyoldalon keresztül lemosott a Hunyadi utca érintett szakaszára. Az az érvelés, hogy a bányának semmi köze a sárömléshez, szerinte nem igaz, mert egy laikus is láthatja, hogy a lakóházakra lezúduló sárga sár nem a hegyoldal termőtalaja, hanem a hegytetőn lévő bányában kitermelt meddőanyag. Szerinte „vicc lenne”, ha egy hatóság azt a végeredményt hozná ki, hogy a sárelöntés és a bánya működése között nincs összefüggés.

Meglátásunk szerint az eset kísértetiesen hasonlít a kolontári vörösiszap-katasztrófára, ahol az állam sietett beavatkozni, csak a károsultaknak nem jutott megfelelő segítség. Csupán az általunk kezdeményezett perekben hozott jogerős ítéletek rendeltek el teljes kártérítést. Ügyvédi irodánk egyébként Recsk kapcsán több irányban próbálkozott. Írtunk levelet a helyi polgármesternek, a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatóságának– ez alá tartozik a bányakapitányság –, kerestük a rendőrséget és a Belügyminisztériumot is, de csak annyit tudtunk meg, hogy a vármegyei rendőrkapitányságnál van az ügy.

Közben Major Gábor, a költségvetésből elkülönített ötszázmilliós keret elköltésével megbízott egyházi szervezet, az MR Lakásalap Nkft. ügyvezetője a heol.hu-nak azt mondta: olyan lakhatási megoldást szeretnének biztosítani a Hunyadi utcai lakosoknak, amely biztonságos, fenntartható és az adott család igényeihez illeszkedik. Az illetékes ígérete szerint augusztus végéig mindenkinek személyre szóló ajánlatot tesznek, de egy héttel a hónap vége előtt ügyfeleink erről nem tudnak semmit.

Mellesleg ha megállapítják a bánya felelősségét, ezt az állam behajtja – mondta a csütörtöki kormányinfón Gulyás Gergely miniszter. Kár, hogy szinte egy vasa sincs cégnek, viszont összeszedtek több százmilliós adósságot. Így lehet igen jelentős kárt okozni következmények nélkül.

(Bejegyzésünk nagyrészt a szabadeuropa.hu oldalán megjelent írásra alapozva született meg.) 

A bejegyzés trackback címe:

https://magyarugyved.blog.hu/api/trackback/id/tr2918200619

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása